kniha » Údolí kostí
má v knihovně 6
hodnotilo: 2
95%
Údolí kostí

Michael Gruber

Údolí kostí

série: Jimmy Paz
díl v sérii: 2

Kategorie: horor - fantasy - detektivní

originální název: Valley of Bones
originál vyšel: 2005

vydání: Metafora (web) 2006

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 30.10.2016 23:36

Poté, co miamský detektiv s kubánskými kořeny Jimmy Paz vyřešil sérii rituálních vražd, znovu se pouští do problému, jehož tajenka se nalézá někde mezi nebem a zemí. A Fox Mulder v rohu tiše pláče závistí.
Údolí kostí a předchozí Obratník noci jsou si v lecčems podobné a přesto zcela jiné. Michael Gruber se opět s bravurou sobě vlastní pohybuje v několika různých liniích, v různých časech a v různých vypravěčských stylech. Přitom se však nijak neopakuje, protože pracuje s úplně jinými motivy i tématy. Navíc už tolik neapeluje na mnohastránkové popisy a spíše se soustředí na záhadu jako takovou. Tu pomalu odkrývá jak Jimmyho nestandardní vyšetřování, tak především příběh hlavní podezřelé Emmylou Dideroffové, jejíž osud je pevně spjat se silami, které lidská mysl dokáže pochopit jen těžko, natož je ovládat.
Chytrý moderní thriller okořeněný špetkou mystiky, jehož největší předností je čtivost, jež i přes pomalou gradaci člověka pevně připoutá do sedačky a drží nekompromisně až do přistání.



WebArchiv - archiv českého webu