kniha » Program pro přeživší
chce si přečíst 3 | má v knihovně 15
hodnotilo: 16
83%
Program pro přeživší Více vydání = více obálek.

Charles M. Palahniuk

Program pro přeživší

Kategorie: sci-fi

originální název: Survivor
originál vyšel: 1999

vydání: Odeon 2002; Odeon 2008

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 30.08.2009 13:25

Zvláštní kniha, budu si muset od Palahniuka přečíst i něco jiného abych zjistil jestli takhle píše pořád. Přemýšlivě, ironicky, vtipně a zároveň smutně a znechuceně. Program pro přeživší je vlastně příběhem dlouho odkládané sebevraždy člena jedné prapodivné sekty kdesi v Americe. Autor v knize zlehka uvažuje nad tématem normality – je normální to, co se přirozené, vstřícné a pokorné, nebo „většinový svět“ ve kterém žijem? Kniha se mi velmi dobře četla a jen autorův styl kterému jsem nepřišel úplně na chuť mi brání dát plné hodnocení. Ale třeba to po přečtení dalších kousků tohoto autora změním.

KainIX  | ****1/2 27.04.2011 20:17

Osobně nechápu, proč je tato kniha tady na legii a ještě méně proč je v sekci sci-fi, když sci-fi prvek jsem tam nenašel opravdu ani jediný. Palahniukovy knihy jsou zvláštní a zdaleka ne každému sednou a to se dá říct o jeho stylu psaní i o obsahu, který je často pobuřující.

Mně osobně se kniha četla velmi dobře (v originále, český překlad mi přijde lehce kostrbatý), autorův styl mi vyloženě sedl. Skladba knihy je podobná jako u Klubu rváčů – vypravěč předkládá svůj příběh odzadu a začíná těsně před svou smrtí (nebo ne?).

Literární kritici o Palahniukových knihách často uvádějí, že píše o vyšinutých jedincích, kteří jsou zasazení do absurdních scén. Já osobně si myslím, že pouze popisuje realitu, byť si z ní vybírá spíš tu absurdnější stránku, ale já v jeho knihách nevidím nic, co by se v reálném životě nedělo. Vidím v nich jasnou kritiku současné společnosti a jestli v Klubu rváčů šlo o o to, jak se nenechat semlít soukolím systému nadnárodních korporací, které v člověku likvidují individualitu a touhu po dosažení čehokoliv, zde to vidím na kritiku moderního otroctví, ve kterém žijeme. V dnešní době jsme téměř všichni otroci. Otroci konzumního světa, společnosti, marketingu. Otroci vlastních pravidel a předsudků. Je to i o tom, jak lidé dnes nejsou schopni dělat vlastní rozhodnutí a raději se spoléhají na ostatní, klidně i úplně cizí lidi. A je toho mnohem více.

Knih, jaké píše Palahniuk není mnoho. Takových, které vás donutí přemýšlet o životě a lidské společnosti ještě dlouho po té, co jste je dočetli. A toho si opravdu velmi cením.



WebArchiv - archiv českého webu