kniha » Písečníci
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 72
hodnotilo: 92
90%
Písečníci Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Písečníci

Kategorie: fantasy - sci-fi - povídková sbírka

originální název: Sandkings

vydání: Triton (web) 2002; Triton (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Písečníci

Písečníci zdivočeli. Jasně červení a ebenově černí vojáci pobíhali jako šílení všemi směry. Kress viděl ze svého výhodného postavení na hrad v kamenné zahradě. Stavba již byla vysoká jako člověk. Po hradbách šplhali černí obránci, bránou proudila nepřetržitá řada vojáků. Lissandřin letoun přistál vedle Kressova stroje, agenti vyskákali ven a připravili si zbraně. Působili nelidsky a vražedně. Černá armáda se shromáždila mezi nimi a hradem. Kress si náhle uvědomil, že nikde nevidí červené. Přimhouřil oči. Kam se poděli?

Americký spisovatel George R. R. Martin (1948), autor monumentální trilogie Píseň ledu a ohně, si získal přízeň čtenářů také jako povídkář. Ve svém vesmíru, obydleném mnoha druhy vesmířanů i nestvůr, neřeší kosmologické nebo technické problémy, ale zajímá se o lidské reakce ve vyhraněných situacích, ať již jde o duše zbloudilé z lůna církve, koráby ztroskotané na primitivních světech nebo opuštěné a zmírající civilizace…

Tato sbírka obsahuje sedm raných Martinových próz, jež jsou navzdory krutým scénám neobvykle poetické, mezi jinými slavnou povídku Ve znamení kříže a draka (Hugo 1980), vystavěnou hned na dvou geniálních nápadech, a ještě slavnější Písečníky (Nebula 1979, Hugo 1980), krvavý horor, který založil autorovu světovou proslulost.


Jiné ocenění :
1982 – Locus Poll Award – Best Collection – 1. místo


 

Externí odkazy:

[recenze] FantasyPlanet
[recenze] Neviditelný pes
[recenze] Fandom.sk (Stiffel)



WebArchiv - archiv českého webu