kniha » Dvojice
má v knihovně 19
hodnotilo: 14
71%
Dvojice

John Lange

Dvojice

Kategorie: sci-fi

originální název: Binary
originál vyšel: 1972

vydání: Naše vojsko (web) 1979


Komentáře:
Phoenix  | **** 16.02.2012 09:11

Od Crichtona jsem četla spíš díla, která napsal později, takže jsem zvyklá na rozsáhlé romány plné různých odboček mimo hlavní děj. To se v Dvojici nekonalo. Tady se autor striktně drží tématu a ani na chviličku se nezabývá ničím okolo. Na začátku knihy nás zatáhne do děje a pustí až na konci, kdy se dovíme, jak to s hlavními hrdiny dopadlo. Je to velice čtivě napsaný román, který čtenáři předkládá fakta, ale už neřeší, co z nich vyplývá. Ono to je víceméně jasné a každý si domyslí sám, ale mně tam vyjádření od autora trošku chybělo.

trudoš  | **** 18.05.2018 22:57

Na Michaela Crichtona až nezvykle krátké dílko (kariérní počátky mají něco do sebe) soustředící se pouze na ústřední zápletku a vše ostatní jde stranou. Žádná krize středního věku, žádné milostné trampoty, žádná plačka ufňukaná. Naopak svižný thriller s pyrotechnickou etudou, jako bonus navíc. Příběh díky tomu neskutečně dobře šlape, přičemž druhá půlka se prakticky mění v adrenalinovou jízdu s odtikávajícím časem na pozadí. Celé vyprávění přitom dýchá perfektní atmosférou sedmdesátých let, dovedně zachycenou jednoduchými, ale všeříkajícími detaily. Jedinou slabinou je tak průhledný vývoj událostí, který nemá moc prostoru na nějaká zásadní překvapení a spíš si hraje s motivem vychytralé kočky a ještě vychytralejší myšky.
Ovšem hodně otravný je závěrečný doslov Jiřího Gojdy podmalovaný komunistickou agitkou o tom, jak je imperialistické a kapitalistické USA nejzkaženější místo na světě. Jestli v tom byla nějaká informační hodnota, unikla mi, protože jsem to po dvou stránkách nudy vzdal.



WebArchiv - archiv českého webu