kniha » Zlatá přísaha
chce si přečíst 1 | má v knihovně 25
hodnotilo: 19
73%
Zlatá přísaha

Elizabeth Moon

Zlatá přísaha

série: Paksenarrion
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

originální název: Oath of Gold
originál vyšel: 01/1988

vydání: Baronet (web) 2006

odkazy: 1x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
BorgDog  | ** 21.10.2010 17:45

Poslední část dlouhé cesty Paksenarrion od prostého vojína Phelanovy kumpanie až k mocnému paladinovy svatého Girda – poslední a nejhorší.

Prakticky všechno, co bylo v minulých dílech dobře, se zde zvrhává v opak. Jakmile se Paks stává paladinem, okamžitě je z ní superman, který vše zvládá, je všemi respektován, ctěn a obdivován, navíc je dokonale čistá (v doslovném smyslu – protože na „to“ si v celé sérii opravdu nenašla čas a zřejmě ani ti temní elfové neměli chuť), takže zlo se už třese strachy v koutě. Některé postavy již v minulém dílu přemoudřelé se stávají vyloženě otravnými a hlavní hrdinka jim v tom značně sekunduje. Osmdesát procent děje pokrývá moralizující nuda, kde se cestuje odněkud někam, hrdinka přednese proslov, se kterým všichni souhlasí, vyjádří jí obdiv i úctu a jede se dál. Eddings hadr. A všechno korunuje scéna vznešeného sebeobětování na konec.

U té bych se rád zastavil blíže. Teprve po přečtení záložky na přebalu jsem odhalil, že Elizabeth Moonová je činná v katolické charitativní činnosti, a už to mě mělo hned zkraje varovat. Nevím, zda svou sérii od začátku zamýšlela jako součást této práce, ale tak nepokrytou křesťanskou agitaci, jakou do nebohého čtenáře lije v závěru, jsem už dlouho neviděl. To, koho má představovat svatý Gird a hlavní hrdinka musí poznat i ten, kdo o Ježíšovi slyšel leda od kanibalů na Borneu, a popravdě se z toho až zvedá žaludek. Aspoň snad ta dlouhá scéna věnovaná mučení Paksenarrion (škoda, že ne autorky) zaujme některé specificky vyhraněné osoby. Tohle vzrušení bude nejspíš jediné, co při četbě zažijí.

Od totálního braku tuto třetí část zachraňuje jen nostalgie s prvním dílem, poměrně dobře popsané prostředí císařského dvora a postava zloděje, která se aspoň TROCHU vzpírá černobílé šabloně. I tak jedna z nejhůře zakončených sérií, které jsem měl šanci číst.



WebArchiv - archiv českého webu