kniha » Za sto let
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 10
78%
Za sto let Více vydání = více obálek.

Kir Bulyčov

Za sto let

Kniha vyšla i pod názvy:
O sto rokov predtým
Alisa

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Alenka z planety Země
díl v sérii:

Tato kniha je částí i jiných knih: Alenčiny narozeniny*

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - podle filmu/zfilmováno

originální název: 100 лет тому вперёд. Коля в будущем= 100 let tomu vperjod. Kolja v buduščem
jiný (obecně známý) název: Гостья из будущего= Gostja iz buduščego
originál vyšel: 1975

vydání: Mladá fronta (web) 1980; Pravda 1980; Pravda 1985

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
vpadysak  | **** 30.11.2013 18:12

Tu niekde sa začala moja fascinácia SCI-FI, alebo cestovaním v čase. Neviem či by sa mi páčila aj dnes, ale pri prvom čítaní som bol nadšený.

toms  | **** 16.01.2016 21:37

Rok 1980 byl dobou našeho okouzlení kosmem a technikou. Už před dvaceti lety byl Gagarin v kosmu a před dvěma lety i náš Remek. SF byla na vzestupu a i u nás se začali fanoušci sdružovat do klubů pod všelijakými názvy. Povídky Kira Bulyčova o malé Alise, která v době o sto let pozdější zažívá dobrodružství s mimozemskou faunou i flórou se nám zdála jen logickým vyústěním letů do vesmíru.

Ačkoliv jsou příběhy Alisy příběhem superhrdinky, nikdy jsem o té postavě tak neuvažoval. Ležérní styl psaní Igora Možejka nás uvádí do světa, kde je všechno možné a nenutí nás či spíše dětského čtenáře do složitého uvažování nad příčinami. Čtete jedním dechem i pobaveně děj s rychlým spádem. V té době mě také hodně bavil sport a povídání o neskutečných výkonech Alisy v atletice, kolektivních sportech či třeba v šachové partii s velmistrem udržely plně mou pozornost. Jo, umět tak skákat jako to zázračné ruské děvče, anebo aspoň jako Bob Beamon :-) Jo a mielofon na čtení myšlenek hezkých spolužaček toť byl sen každého puberťáka :-D

Nevím přesně, kdy jsem viděl asi šestidílný seriál, natočený podle knihy. Mám matný dojem, že to ani u nás nedávali a sledoval jsem východoněmeckou či polskou (to asi spíš) stanici, kde to šlo v původním znění s titulky. I z tehdejšího pohledu byly ty triky dost primitivní. Český divák rozmazlený geniálním Zemanem či filmem Ikarie XB1 jen pobaveně sledoval papundeklové a sádrové propriety „budoucnosti“. Co se ovšem Sovětům povedlo, byl výběr hlavní představitelky – když malá Alisa upřela svůj srdceryvný pohled, těžko mohlo tehdejší diváctvo odolat (kam se hrabe Kocour ze Shreka). Seriál byl podle knihy dost volně, vypustili některé mé oblíbené scény (např. šachy, volejbal) a z přístroje na čtení myšlenek se stal jakýsi krystal. Srovnání s Návštěvníky zhruba ze stejné doby by to nesneslo, ale v šedi 80. let to i tak byl příjemný počin.



WebArchiv - archiv českého webu