kniha » Válka s běsy
v Top10 4 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 95
hodnotilo: 99
89%
Válka s běsy Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Válka s běsy

Kniha vyšla i pod názvem:
Vojna s besmi
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Černokněžník
díl v sérii: 4

Kategorie: fantasy - povídková sbírka - historická - hrdinská fantasy

originální název: Vojna s besmi

vydání: Wales (web) 2006; Artis Omnis (web) 2011; Artis Omnis (web) 2012; Artis Omnis (web) 2022; Brokilon (web) 2023

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
shpina  | *** 08.01.2007 10:42

Povídky podle mne nejsou Červenákovo devizou. Autor je velmi zručný pisatel a umí skvěle rozvinout zápletku. Nicméně není nikterak originální. Takže povídky, kde není dostatek místa na rozvinutí děje a je třeba zaujmout spíš nápadem a pointou mu prostě moc nejdou.

magio  | **** 22.04.2007 15:31

Je libo pořádná dávka akce? Magie? Nadpřirozena? Pokud ano, mohu tuto povídkovou sbírku Ďura Červenáka vřele doporučit. Nezklame a nudit se rozhodně nebudete.

Majkl  | **** 06.06.2008 20:09

Výborné poviedky, ktoré vás budú ešte viac baviť po dočítaní Černokněžníka. Skvelá kniha.

tartan  | ***** 26.09.2011 21:34

Rogan a Gorja versus rôznorodá háveď zo slovanského mytologického panteónu a v prvej a najdlhšej poviedke aj proti armáde oživených mŕtvol. Jednoduchý, ale napínavý a premyslený dej, svižná a brutálna akcia, čierny humor (skvelá je v tomto ohľade napr. postava dragana Čadraga z úvodnej poviedky), a najmä už klasická hlavná dvojica, to je záruka dokonalej zábavy pre všetkých milovníkov dobrodružnej historickej fantasy. V neposlednom rade nemožno nezmieniť už takisto klasicky perfektnú obálku od Miša Ivana (hovorím teraz najmä o novom slovenskom vydaní).

lamahe  | **** 11.11.2011 09:21

V jednotlivé texty tejto knihy popisujú Roganove kroky (a tým pádom aj Goryvladove ;)), po tom, ako sa v knihe Krvavý oheň stal šéfom na Kančej hore. Obsiahnuté poviedky a novely by sa v istom zmysle dali považovať za kapitoly jedného románu, aj keď dejovo takmer nezávislé. Podobne, ako románová trilógia, je aj Vojna s besmi skvelé dobrodružné čítanie čerpajúce inšpiráciu z dávnej minulosti našich luhov a hájov. Vďaka tomu má svet Černokňažníka pre mňa špeciálne čaro. Zároveň by sa dalo povedať, že ide o beštiár slovanskej mytológie. Totiž, presne ako hovorí názov, v každej poviedke sa Rogan s Gorjom stretnú s nejakým iným druhom „mytologickej zveriny“ (a väčšinou to nie je stretnutie príliš priateľské). Avšak najmä vďaka poslednej novele je v tom viac. „Keď vyjde slnko nad Zoborom“ celú zbierku monumentálne uzatvára, dáva jej hlbší zmysel a zároveň naznačuje ďalšie možnosti. Nehovoriac o tom, že autor tam predviedol jedinečnú prácu s jazykom a jej čítanie je priam labužníckym zážitkom.

Lucc  | **** 29.04.2012 17:55

Kvalitativně nevyrovnaná sbírka. Je to dáno především různým stářím povídek, resp. (ne)vypsaností autora. V každém případě přísného redaktora a/nebo betačtenáře by autor, alespoň u starších povídek, potřeboval jako sůl.
Jako největší zápor vnímám toporné dialogy, často poplatné tomu, že jimi chce autor sdělit něco čtenáři. Výsledek bývá tristní. V pozdějších povídkách už to není tak do očí bijící, možná proto, že jich autor používá méně, vědom si svého handicapu.
Druhá výtka směřuje k postavám. Není to vyloženě propadák, ale přesto s nimi autor zachází nevybíravě. Nehledí na to, kým jsou, ale kým je on chce mít. Je na řadě vtípek? Z hrdého Goryvlada se stane nástroj autorovy zvůle. Co na tom, že je to majestátní mystický vlk, ve sbírce plní často funkci přicmrndávače a šaška. Není mi také jasné, proč pomíjí pomáhání svému plemeni a zcela proti přirozenosti pomáhá tomu lidskému, které je vůči němu vlastně nepřátelské. V celé knize se neobjevila zmínka o věrohodné motivaci. Nepobral jsem ani vztah mezi Roganem a Goryvladem. Oslovení „bratříčku“ mi lezlo krkem hned po druhé povídce. Taktéž nechápu, kde se bere Roganův altruismus. V Když vyjde slunce nad Zoborem se objeví náznak vysvětlení, ale spokojen prostě být nemohu. Sapkowski se s tímto problémem u hodně (až moc) podobného hrdiny Geralta vyrovnal bez ztráty kytičky hned v první povídce.
Možná je to tím, že touto knihou do Roganova světa vstupuji, ale musím se také pozastavit nad faktickými chybami ve světě, kam autor své postavy zasadil. Jeho reálností si na sebe upletl pádný bič. Nejsem žádný historik, ale i já jsem objevil chyby. Jsem ochoten se o nich bavit v diskusi a svá „obvinění“ vzít zpět. Skřípe mi časová souslednost faktů. Nevoněl mi výraz míle. Když už autor chce své lesy zaplnit stromy, měl by vědět, co v nich tehdy opravdu rostlo (jedle a buky v blízkosti Rajhradu asi ne). Umístění Rajhradu do prostoru soutoku Svratky a Svitavy je poněkud ošemetné. Rád bych také věděl, na který kopec rajhradští chodili tančit a obětovat. Tomu, co se v Rajhradě nachází dnes, by kopec řekl snad jen Holanďan. Zarazil mne častý výskyt jezer v zemích Českých a Moravských. Nejsem paleogeograf, ale nepřijde mi to jako moc pravděpodobné.

Abych nekončil negativně, musím pochválit, že se autor v povídkách zlepšoval. Poslední 2 byly už opravdové pecky. Také atmosféra, spád děje a akční pasáže jsou autorovou devízou. Moc dobrá oddechovka s nějakými těmi vyššími ambicemi. Určitě zkusím i pár románů.

samuelk  | ***** 27.05.2013 19:25

Rogan sa mi akosi začína čoraz viac a viac podobať na Sapkowského zaklínača Geralta. A touto knihou je už ich podobnosť nepopierateľná. Obaja totiž rúbu besom a démonom hlavy a tiež majú čo dočinenia s mágiou, pre ktorú museli obaja podstúpiť nevysloviteľnú cestu bolesti. Kniha Vojna s besmi začína úžastnou poviedkou Žriedlo skazy, v ktorej musí Rogan čeliť oživeným mŕtvolám a dokonca vtákovi Ohnivákovi. Potom nasledujú klasické poviedky typu: niečo sa stane (najčastejšie záhadné úmrtia) – Rogan prichádza a snaží sa zistiť čo najviac o svojom novom nepriateľovi – záhadný zabiják odhalí svoju tvár a stretne sa s Černokňažníkom v boji na život a na smrť. V predposlednej poviedke (Krvavý oheň, biely oheň) to začína vrieť a Rogan pomaly zisťuje, že centrom Belbohových uctievačov je veľké mesto Nitrava. Posledná poviedka (Keď vyjde slnko nad Zoborom) je plná nečakaných prekvapení, hrôzy a Roganovi tentokrát pôjde znovu o holý život. Tentokrát však naozaj…

Madam Brbla  | ***1/2 24.11.2015 20:15

Luccovi přišla sbírka kvalitativně nevyrovnaná, z mého pohledu zas tak propastné rozdíly mezi jednotlivými povídkami nebyly. Bohužel už jsem stihla pozapomínat dějové souvislosti z románové trilogie o černokněžníkovi, ale vracet se k nim nebudu. Nikdy jsem si Rogana příliš neoblíbila, na to je moc charakterově plochý, sidekick Goryvlad si od autora zasloužil vskutku důstojnější zacházení a tato série mě celkově, navzdory atraktivním slovanským reáliím, neoslovila tolik jako mladší bratříček „Bohatýr“ (jak si povede „Báthory“ je zatím otevřenou otázkou). „Válku s běsy“ jsem měla přečíst v době, kdy jsem ji koupila (v době prvního vydání). Teď už jsem na ni byla přece jen příliš zmlsaná a stará, vyhledávám trochu jiné příběhy, akce a dobrodružství jsou pro mě většinou na vedlejší koleji. Můžu dát pěkných 70–75%, také díky tradičně povedené obálce Mišo Ivana.



WebArchiv - archiv českého webu