kniha » Vlčí krev
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 16
hodnotilo: 9
81%
Koupit knihu:
Minotaur
Vlčí krev

Loren L. Coleman

Vlčí krev

série: Conan a jeho věk - Legendy o Kernovi
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Hyborian

Kategorie: fantasy - meč a magie - hrdinská fantasy

originální název: Blood of Wolves
originál vyšel: 2005

vydání: Triton (web) 2006

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | **** 13.10.2006 14:13

Pěkně napsané, ale zoufale neoriginální. Vyhnaný mladík se stává hrdinou v boji o vlastní zemi. Plusem je určitě vylíčení tvrdé reality severského života, velkým záporem vpasování divokého vlka do děje – větší pohádku jsem v souvislosti se zvířecími pomocníky ještě nečetl.

shpina  | **** 15.01.2007 07:13

Tuhle knihu jsem dostal pod stromeček a velkou radost jsem z toho neměl. Naštěstí se ale vše v dobré obrátilo. Nejdřív mě sice vyděsila autorova bibliografie – přece jen vydat 5 knih za rok – to něco vypovídá. Ale kniha je celkem dobrá a nese více kladů než záporů. Mezi zápory patří neoriginalita, spojení hlavního hrdiny s vlkem (to mi přišlo na úrovni HP) , trocha redakční práce (autor střídá pohledy velice rychle, jednu chvíli přemýšlí jedna postava, o odstavec níže už se „díváme do hlavy“ jiné postavě – to je dobré, ale tyto prostřihy by bylo lepší oddělit jinak než jen novým odtavcem – třeba volnou řádkou mezi odstavci, nebo kulhánkovskými třemi hvězdičkami – čímkoliv, co zvýší přehlednost textu). Nejsilnějším záporem je vypadnutí z rychlého dějového tempa nějakých 80 stran před koncem. Cimmeřané dobijí průsmyk, a pak se Kernova skupinka tak nějak poflakuje… po akci má být sice trochu uvolnění, odpočinek pro čtenáře, ale nesmí být moc dlouhý. Ke konci se kniha opět rozjede. A klady? Detailní náhled do života v ledové divočině (nastudované reálie se sice trochu mísí dohromady – keltové, ranné skotsko, vikingové – ale není to tak zlé), svižný spád, dobře pojatý rpg vývoj hlavního hrdiny (tady je vidět, že autor psal i romány ze světa rpg her), výše zmiňované „prostřihy“ z hlav a vidění dalších hrdinů, které dobře osvětlí motivy dalších postav a hlavně nám přiblíží i další charaktery než jen hlavního hrdinu. Opravdu nadprůměrná finální bitva. Velice příjemné překvapení.

trudoš  | *** 12.09.2018 23:11

Standardní dobrodružná fantasy řezačka, nečekaně ochuzená právě o ta dobrodružství. Válečník Kern vede trestnou výpravu za loupeživými kmeny a podle toho vypadá celá dějová osa. Boj, boj a zase boj. Má to švih, říz i zásek (doslova), jenže v rámci třistašedesátis­tránkového rozsahu vlastně nic extra zajímavého, neberou-li člověka zvyky a chlapáctví cimmerských horalů. Ke cti Lorena L. Colemana je třeba podotknout, že se nedopouští žádných prohřešků vůči R. E. Howardovi. Je v tom znát autorská pokora i příjemný nadhled na celou sérii – vlastní i mistrovu -, naneštěstí to však nepřichází s ničím výrazně originálním. Nejlepším momentem knihy pro mě ovšem byla scéna, ve které hrdinové vzpomínají na průběh právě prožité bitvy a začnou ji překopávat v duchu conanovských legend, pročež z toho najednou udělají úplně jiný příběh a to právě o Conanovi, který tam ani nebyl. Jinak ale taková válečnická balada s nepříliš velkou invencí o tom, jak mladík k meči přišel a zabil s ním spousty nepřátel.



WebArchiv - archiv českého webu