kniha » Pod kůží
chce si přečíst 3 | má v knihovně 8
hodnotilo: 22
82%
Pod kůží Více vydání = více obálek.

Michel Faber

Pod kůží

Kniha vyšla i pod názvem:
Pod kožou
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: Under the Skin
originál vyšel: 07/2000

vydání: Odeon 2002; Drewo a srd (web) 2003; Odeon 2014

odkazy: 2x [film], 3x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [14] Lucc 29.04.2015 21:14  

@BorgDog[13]: V tomhle jsem naprosto bez fantasie. O těchto alternativách jsem nepřemýšlel ani chvilku. Ale máš recht, všechny by byly možné.

 [13] BorgDog 29.04.2015 13:34  

@Lucc[12]: Plus, tohle je kniha, kde člověk po dočtení v duchu hodiny rozvíjí teorie „co asi bylo dál?“ Závěr připouští víc možností, a VŠECHNY slibují pěknou melu. Co asi řekne policie na pěkně velký kráter? Anebo, pokud jistý knoflík selhal, co řeknou doktoři, až tu zraněnou chudinku vstrčí pod rentgen? A co až zásahovka vrazí na farmu a přistihne zbytek zdejšího osazenstva? Plus, co „venku“ – až šéfův idealistický synek udělá doma bordel, jak sliboval? Etc. Etc. …

 [12] Lucc 29.04.2015 10:25  

@BorgDog[11]: Stopro! Proto jsem také byl tak naštvaný na anotaci na ČSFD. Na obálce knihy je OK. Pravdou je, že jsem se těšil, jak to bude zamlžovat a první třetinu knihy se mu dařilo, pak už to ale bylo jasné. Ale já věděl díky filmu, do čeho jdu. Nepoučený čtenář by se asi dovtípil až o pár stránek dál.
Že je kniha psána starosvětsky, to souhlas, a nevadilo mi to. Komorně a starosvětsky.

 [11] BorgDog 28.04.2015 21:44  

@Lucc[10]: Osobně se mi hlavně líbil způsob, jakým je to psané, to až „starosvětsky“ pomalé odkrývání „vo co gou.“ Jak říkáš, ta samotná zápletka je relativně „laciná“ a už tu dokonce párkrát byla – kdyby to Faber rozbalil hned od počátku s odkrytými kartami, aby čtenář věděl, co na jisté farmě je, výsledkem by byla prostě brakovka. Takhle ale mám pocit, že vyždímal z minima úplné maximum, ovšem za tu cenu, že plný efekt bude dosažen jen u čtenáře, co fakt NIC neví – tohle je kniha, kterou spoiler spolehlivě zabije.

 [10] Lucc 27.04.2015 12:08  

@jirikk[9]: Jo, asi to reakce na tebe byla, možná podvědomá. Dík za vysvětlení, už je mi to jasné. Já vnímám bizarní asi víc posunutého někam mimo hranice obvyklého vkusu, což Pod kůži imho nijak zvlášť není. Zvláštní, to jo. Hloubavá kniha, přitom vystavená na laciné SF zápletce. S tím podobenstvím rozhodně souhlas. BTW film si dej určitě také, to je teprve soda.

 [9] jirikk 24.04.2015 12:43  

@Lucc: Za bizarní SF jsme v komentáři tuhle knížku označil já, tak jestli je to reakce na mě – to slovo jsem použil ve významu neobvyklý, zvláštní (taky jsem to mohl napsat rovnou česky a nědělat chytrýho :-)). A myslím, že co se týká postavení v SF tohle adjektivum na Fabera sedí, protože nějaký žánrový pravidla moc nerespektuje (Pod kůží se klidně dá označit třeba za podobenství) a ani se o to nesnaží. Jinak mně se Pod kůží dost líbilo, ovšem film neznám a dopředu jsem o knížce nic moc nevěděl…

 [8] Lucc 07.08.2014 20:36  

@FerryH[7]: Já jsem v podstatě arťák, ale už trochu starý a netrpělivý. Jeden z mých oblíbených režisérů je Tarkovski a ten je pomalými a „nudnými“ filmy proslavený. Prostě jsem se bál, že to bude zdlouhavé, ale nebylo. Naopak.

 [7] FerryH 07.08.2014 03:40  

@Lucc[6]: tak nakonec jsem ti poradil dobre … jsem rad! trosku jsem se bal, ze si jeste vetsi antiARTťák, nez ja… :)))

 [6] Lucc 06.08.2014 09:45  

Film jsem nakonec ohodnotil 4/5. Jelikož se nedá nechat link na ČSFD koment, kopnu to sem:

Nečtěte CZ filmový oficiální text distributora. Psal ho sadista nebo vypatlanec. Faberovu předlohu jsem měl už jednou v ruce, ale nakonec zase odložil do regálu. Tuto chybu budu muset napravit. Film nakonec nebyl tak zdlouhavý a nudný, jak jsem myslel. Některé scény jsou vyloženě ikonické (modré slipy, pobřeží, pod hladinou, závěr). To pro mne skutečně řadí film, přesně podle slov jakési recenze, do ranku Kubrick-like. Za tohle oba palce nahoru. Nepobral jsem několik scén, třeba situaci na pobřeží. Motivace vedlejších postav totálně mimoňská (borec z lontu), role motorkáře také nejasná, ale to je asi záměr. Celé to tápání a hledání něčeho, co ani není jasně definované, to je určitě záměr, protože jinak musel Glazer jet na kyselince. Mám ale pocit, že téma se to dalo podat přece jen o dost lépe a hlouběji. Filmu by slušelo tak 10 minut navíc. Ale ne 10 minut čumění z dodávky, ale 10 minut intenzivní pitvy lidskosti, tak, jak nastala hlavně v druhé polovině filmu. Uvidím, zda v tomto kniha nejde dál. Co říci ke Scarlett? Zděsilo mě, jak je tuctová až ošklivá. Tělo tedy nic moc a ani ta tvářička není kdovíco. Mám pocit, že při detailním zkoumání je nakonec nic moc každý. To důležité se přece skrývá pod kůží.

 [5] Lucc 25.07.2014 10:48  

@FerryH[4]: Tak tomu dám šanci. Zkusím to asi bez titulků. Nejspíš by mě jen otravovaly a stejně tam není asi moc důležité, co kdo přesně říká.

 [4] FerryH 24.07.2014 19:26  

@Lucc[3]: hele, ja teda artove filmove nudy FAKT nemuzu … ale http://www.csfd.cz/film/293750-under-the-skin/
jsem asi pred 14. dny okoukl a docela dobre … akce tam teda zadna neni, ale ma to atmosferu, a kdyz to koncilo s prekvapenim jsem konstatoval, ze ac pozde nad ranem, tak jsem ani moc nezival! :o)
ovsem efekty jsou hodne lacine … pri dnesnich moznostech by i levna produkce mohla zadat nejakej ten pocitacovej trik lepsi kvality…

Jo a zahranicni angazma naseho herce Kryštofa Hádka v tomhle filmu bylo na muj vkus hodne epizodicke… dve, tri vety a bezvedomi a pak zas VCUC! a bylo to… moc si teda nezahral! ;O)

 [3] Lucc 24.07.2014 09:51  

Film už se dovalil, viz linky.

Viděl někdo? Já jen tak screenoval a asi to nedám, protože v mém věku už tyhle artové nudy nepovažuji za přínos. Možná až jednou budu doma sám. V každém případě NEDOPORUČUJI číst text distributora na ČSFD, protože to je na ránu. V angličtině v pohodě.

 [2] idle (editor) 03.09.2013 13:52  

@BorgDog[1]: Ona je „dost divná“ i ta kniha, tak to asi sedí.

 [1] BorgDog 03.09.2013 13:48  

Zdá se, že se nás valí film: http://www.theverge.com/2013/9/2/4687458/scarlett-johansson-is-an-alien-on-the-prowl-in-this-surreal-teaser-under-the-skin

Podle všeho to bude dost „divné,“ což ale nemusí nutně vadit. Kdesi jsem zachytil souhrn: „Lynch s Cronenbergem dali dostavníčko u Cunninghama.“ A ano – taky se mi vybavuje hlavně Donaldsonův „Mutant“ (Species). :-)

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu