kniha » Kabinet kuriozit
v Top10 2 | má v knihovně 23
hodnotilo: 30
91%
Kabinet kuriozit

Lincoln Child
Douglas J. Preston

Kabinet kuriozit

série: Pendergast
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - horor - detektivní

originální název: The Cabinet of Curiosities
originál vyšel: 2002

vydání: BB art (web) 2003

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 21.07.2011 10:21

„Kabinet kuriozit“ opět zavede čtenáře do New Yorku, kde nález ve staré zástavbě, určené k demolici, přivede agenta FBI Pendergasta na stopu dávného zločinu. Jako obvykle nejde o případ zcela přirozený a ani tentokrát nebude Pendergast na pátrání sám, pomůže především vědkyně z muzea Nora Kellyová, pohledná a inteligentní – jak jinak;-), a zapojí se i z minulých dílů známá osina v gluteu maximu, novinář Smithback. Na stavbě příběhu jde znát jistá rutina, jako v předchozích knihách jsou tři strany: vraždící zlo versus agent a jeho pomocníci versus arogantní blbci na vedoucích postech, co akorát komplikují vyšetřování a házejí hlavním hrdinům klacky pod nohy. Jde o předvídatelné klišé, nicméně dokud to autoři dokážou podat zábavně, nestěžuju si.

V „Kabinetu kuriozit“ je konečně poodhalena rouška tajemství kolem Pendergasta, jeho zázemí a poměrů, z jakých pochází. Tak trošku mi začal připomínat Batmana;-). Ovšem agentovy vyšetřovací metody pomocí hluboké meditace byly na můj vkus až příliš fantastické a dělají postavu méně uvěřitelnou, tím pádem méně živou.

Velkým kladem je schopnost pánů Childa a Prestona vystavět hutnou atmosféru, nechat čtenáře doslova vidět kulisy, ve kterých se děj odehrává – ať už jde o prostory muzea nebo ponuré, chátrající městské čtvrti. Občas se detailům věnují skoro přes míru.

Kniha sice nepřinese mnoho překvapení, je však velmi čtivá. V závěru jsem si napětím málem ohryzala nehty (bez ohledu na to, že bylo jasné, jak to dopadne:-)) a měla jsem problémy se odtrhnout, jakkoliv autoři spád zpomalovali druhou linií, věnovanou arogantním blbcům. Motivace sil zla mě sice kdovíjak neohromila, s tím si spisovatelské duo mohlo pohrát trochu víc, přesto: ctitelé thrillerů a horrorů by románem rozhodně neměli být zklamáni, ba právě naopak. 84%



WebArchiv - archiv českého webu