kniha » Údolí vykoupení 1
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 77
hodnotilo: 74
88%
Údolí vykoupení 1

Alastair Reynolds

Údolí vykoupení 1

kniha první

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 4
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Absolution Gap
originál vyšel: 11/2003

vydání: Triton (web) 2006

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | ****1/2 13.11.2011 09:52

Kniha je stejně jako Odhalený vesmír rozdělena do třech částí, které se odehrávají v různém čase. Je až s podivem, že jsem se těšil na všechny tři a ani jedna nenudila. Autor má perfektní cit pro načrtnutí spojitostí a postupné včlenění jedné části do druhé. Setkáváme se téměř se všemi starými známými a sledujeme nejspíš závěr celého hlavního děje. Se znalostí předešlých dílů není těžké držet s autorem tempo a kniha se čte v podstatě sama.

Madam Brbla  | **** 21.02.2020 19:38

Jsem na vážkách, jestli „Údolí vykoupení 1“ vůbec hodnotit, protože vydavatelský záměr knihu uměle rozpůlit tentokrát trčí s impertinencí péra z poklopce. Žádné vyvrcholení, žádný háček v závěru, žádný vkusný předěl, děj prostě končí zhruba uprostřed a basta.
Vracíme se k ústřední zápletce o válce se Zmary, potkáme staré známé z „Archy“, autor přihodil pár nováčků, přibylo prostředí Haldory – záhadné mizející planety, na jejímž satelitu se rozbujela rozkošná náboženská úchylka. Reynolds má dar fascinovat čtenáře vizemi budoucnosti, různými bizarními technologiemi, nevšedními emzáky i lidstvem rozdrobeným do prapodivných, vzájemně stěží kompatibilních frakcí. Ovšem charaktery zůstávají nesnadno uchopitelné, měla bych problém popsat jejich povahu více než jedním slovem: Skade – mrcha, Clavain – sympaťák, Štír – loajální, Remontoire – nejistý, Kveiči – magor, Grelier – úchyl, Rašmika – umíněná, Vasco – ? (zatím mi není jasná jeho role), Kuriová – ?? (po třech knihách o ní vím stále prd), Aura – ??? (zjevení, byla vůbec zmíněna v předchozím dílu?). A tak bych mohla v otaznících ještě nějakou dobu pokračovat.
Přes dobrodružný spád jsem „Údolím vykoupení“ procházela pomalu, krustu všedních starostí se dařilo prorážet maximálně několik minut denně. Dám čtyři stálice, z nichž jedna v realitě poblikává po vzoru Haldory… nelze ji ukotvit, dokud jsem v polovině románu. 75%



WebArchiv - archiv českého webu