kniha » Podivuhodné setkání v džungli
má v knihovně 17
hodnotilo: 11
75%
Podivuhodné setkání v džungli Více vydání = více obálek.

Jules Verne

Podivuhodné setkání v džungli

Kniha vyšla i pod názvem:
Ves ve vzduchu
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Le village aérien

vydání: Kočí B. 1913; Kočí B. 1913; Albatros (web) 1996; Návrat (web) 2005; Vybíral (web) 2011; Vybíral (web) 2013

odkazy: 1x [info]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1268 příspěvků celkem

 [28] Apoen 26.01.2012 18:26  

Vilimek je prostě česká klasika. Lipská vazba je velmi hezká,i když je to jen nalepený obrázek. Mne zase uchvacuje vazba Vilímek  – Zlatá stužka.

Je škoda,že Vilímek dával přednost obchodnímu vydávání verneovek před ucelenou edicí. Také kompletní sadu ilustrací použil pouze u dvou románů.

 [27] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 26.01.2012 18:12  

ono to sberatelske libi nelibi je problemove… me se nejvic libi Vilimek ve verzi do roku 1900 tzv. „lipska vazba“
http://www.bibliograf.cz/db-images/1743-0.jpg
http://www.bibliograf.cz/db-images/1736-0.jpg

a pokud vim existuji i velice raritni verze s modrym platnem, jednu jsem kdysi videl a uplne jsem zustal paf! nadhera :))

a tyhle nejstarsi vilimkovo verneovky maji take docela casto identicke obarvene rytiny jako mely ty orig francouzske… ovsem na rozdil od soudobych snah tisku Verneovek jsou to skutecne hlubotisky a je to na nich videt … Vilimek par tech barevnych vydal a jelikoz mu Hetzel v te dobe odmitl prozradit tiskovou technologii dodatecneho dobarvovani rytin, tak si Vilimek udelal svou vlastni…a vubec to neni spatne!! rekl bych ze je to mnohem povedenejsi nez vidim na tech obrazcich Ves ve vzduchu, ovsem sken muze klamat.. musel bych to videt v realu…

zajimave take je ze i SNDK/Albatros se pokusil minimalne v jedne verzi udelat tisk obarvene rytiny… ale byl to peknej horor … fuj… :)) uz nevim jakej to byl titul, tusim ze nekdy v sedesatych letech…

 [26] Apoen 26.01.2012 16:07  

Grafickou úpravu přebalu nezachrání ani barevný obrázek. Podle mne je ten přebal prostě špatně navržen a u knihy za 1300 Kč je to vyloženě ostuda. I ty přebaly na verneovkách ze SNDK/Albatros jsou mnohem hezčí a hlavně reprezentativnější než toto bílé nic.

Jen mne zajímá jedna věc. Ves ve vzduchu je krátký román s méně ilusracemi (42). Kolik bude stát třeba román Děti kapitána Granta,který má 177 ilustrací a je mnohem delší! Pochybuji,že nakladatel bude u všech románů držet cenu 1300 Kč. Ta cena je prostě přemrštěná a kniha by měla stát spíše kolem 700–800 Kč.

BARBAR: Ani já nevnívám pouzdro jako nějaký zázrak. Nápad je to určitě dobrý,ale provedení opět zcela obyčejné a bez nápadu. Když se podívám na vazby Hetzela,tak jenom mohu tiše závdět:

http://vernehetzel.free.fr/

Připravuje se ovšem i jiná řada verneovek: http://www.antikvariatnavrat.cz/antikvariatnavrat/10-JULES-VERNE-KAREL-MAY

 [25] willis (editor) 26.01.2012 12:04  

Tak je jasné, že pokud někdo chce takhle dlouhodobě vydávat nějakou řadu, tak hodně záleží na prvním dojmu z první, maximálně druhé knížky. Někdo si první knížku koupí prostě na zkoušku a pokud nebude spokojen pak do druhé už nejde, což znamená vpodstatě konec (když bude takových lidí víc). Pokud pak nemá zkušenosti s vydáváním knih pak je možné, že hledá tu správnou formu. Já bych se bez zlaté ořízky klidně obešel. Přebal bych klidně také vynechal, tenhle má funkci vyloženě ochranou, vypadá že jakoby byl vytištěn na normální tiskárně. No jsem rozhodnutý ještě jednu šanci tomu dát, pak se uvidí…

 [24] barbar (editor) 26.01.2012 09:56  

PS: Ale nechtěl bych být na kolegu nakladatele nějak zlý. Faktem je, že ten projekt JE obrovské riziko a musel stát hromadu peněz (i když jméno Julese Verna ho poměrně jistí – kéž by takhle někdo vydal třeba Trosku…) A pokud je celkem nováček v oboru, otázka je, jestli s ním cenově neoře tiskárna. Zažil už jsem pár projektů, co byly nesmírně drahé prostě proto, že si nestydatý tiskař řekl o několikanásobek standardní výrobní ceny a dostal ji…

 [23] barbar (editor) 26.01.2012 09:50  

@tomts[22]: Zatím ten přebal vlastně jen objevil @vesuv[14]: na Aukru, není nijak oficiální, že to nakladatel má a vydal. Určitě by se mu dal poslat dotaz, já už se ho jednou mejlem na nějaké věci ptal a odpověděl téměř okamžitě (i když jsem trochu na pochybách, zda polovinu výroby té knihy opravdu stála krabice a zlatá ořízka, nějaké věci s ořízkou tu mám a tak drahé nebyly + ani tu krabici nevnímám zas jako superzázračnou­ věc).

Každopádně já nejsem sběratel, co by na to musel mít druhý přebal. Vlastně ani nevím, co bych s s ním počal… :) A nabízení na Aukru za stovku nesvědčí o tom, že by je chtěl dotyčný rozdávat…

 [22] tomts (editor v době uložení příspěvku) 26.01.2012 08:41  

@barbar[17]: no a nezkusil někdo z vás mu prostě napsat, ať vám ten přebal pošle přímo nakladatel ze svých zásob? Já to takhle kdysi udělal u trilogie Hvězdných válek a mám tudíž 2 verze přebalů (ovšem tam to bylo, že 1. verze byla hnusná a tak vydali opravené mnohem hezčí).

 [21] KeB (editor) 26.01.2012 06:56  

Tahle debata se mi líbí, „poslouchám“ vás se zaujetím :) Ne že se schováte do soukromých zpráv. :)

 [20] barbar (editor) 26.01.2012 00:28  

@Apoen[19]: Na tom rámečku sem tam nějaký list raší, asi to jsou ty ratolesti… :)

Ale jinak – to víš, když dáš tiskárně kšeft za 200.000 Kč (a na míň bych výrobu té verneovky netipoval), tak Ti nasekají bokem různých drobnůstek, co hrdlo ráčí. Zvlášť když dál plánuješ celou řadu…

Ovšem otevřeně řečeno, při pohledu na své první knihy se taky kapku stydím, on se člověk prostě učí dělat knihy za pochodu, jinak to snad ani nejde… (Akorát škoda, že nakladatel na té své fotce na webu s tím vážným výrazem nemá verneovské vousy udělané z koudele, trochu by to odlehčilo onen moment… :)) ).

 [19] Apoen 25.01.2012 23:31  

Je možné,že nakladatel opravdu experimentuje. V tomto případě mi jeho počínání přijde hodně amatérské a každá jeho nová kniha může býti rarita :-) Podle mne to opravdu nemá promyšlené. Není důležité kdo to na aukru prodává,ale spíše fakt,že tento přebal vůbec existuje. Určitě by se měl nakladatel na svém webu zmínit,že existuje nějaké omezené množství barevných přebalů.

Další rarita. Nakladatel na svém webu píše:

„Přebal s výjevem rytiny, vztahující se k aktuálně vycházejícímu románu, kterou obklopují ratolesti se jménem romanopisce a názvem díla“

Já tam žádné ratolesti nemám? Má je někdo? Neviděl jsem je ani na barevném přebalu. Existuje snad ještě nějaká třetí verze? To se opravdu jen tak nevidí.

 [18] barbar (editor) 25.01.2012 22:33  

PS: Fakt je, že zatím je to jediný nakladatelský web, který znám, co obsahuje fotku majitele nakladatelství… :)

 [17] barbar (editor) 25.01.2012 22:31  

@vesuv[14]: Coby sám nakladatel na to řeknu tohle: Nemyslím si, že by existovalo nějaké speciální vydání knihy. Knihu se prostě vyplatí rotačkami prohnat jednou, opak se hrozně prodraží. Ale samozřejmě se pak dá ten vytištěný materiál dál zpracovávat. Podle mě se tady nabízí čistě jiná verze přebalu. Ten si může na knihu vyrobit kdokoli a jakkoli, ale nakladatel má samozřejmě veškeré podklady z první ruky; takže ano, myslím si. že to na Aukru nabízí nakladatel. Ale úplně jistý si nejsem, mohl by to být třeba i tiskař (je to ovšem daleko méně pravděpodobné.).

Totéž se týká i fólie. Ta se při konečném zpracování může či nemusí dolepit. Zřejmě je to na počátku nenapadlo, a v nějaké fázi ji přidali. Možná už bude v dalších kníhách. (Po letech by jako vzácný chybový Mordý Mauricius mohla být naopak vzácná první verze BEZ fólie.)

Celek na mě působí především tak, že nakladatel experimentuje, co se možného vzhledu knihy týče. Je ostatně první z řady, je to pochopitelné. To s tou obálkou nabízenuo na Aukru se mi ovšem líbí míň. Působí to, že nakladatel se na tom vážně snaží trhnout každou koňuru. Kniha za třináct stovek by mohla mít barevnou obálku automaticky, pokud je ta možnost.

Je-li nakladatel nespolehlivý, je to nepříjemné především v tom, že se pak nedá vyloučit, že vzácná limitovaná řada přestane být vzácná, protože po rozprodání dobouchne rychle dotisk. Tím by si ovšem sám pod sebou podřízl větěv, protože většina sběratelů to podle mě kupuje s tím, že jde o raritu. U nás se všechno rozkřikne (viz tahle kouza), a pokud dotisk udělá (teď tvrdil nakladatel a říkali to i v tom antikvariátě, že už zbývá posledních pár desítek kusů), lidi se to dozvědí a ta řada je asi přestane zajímat…

 [16] Apoen 25.01.2012 21:25  

Tak jsem přemluvil majitele zvláštní knihy o zaslání obrázku a tady je výsledek. Fólie v knize Ves ve vzduchu přes obrázek Julese Verna:

http://www.2i.cz/880b94be6d

 [15] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 25.01.2012 20:32  

tak tohle uz FAKT smrdi :O(((
pokud se potvrdi ma cernocerna obava ze na aukro to dal sam nakladatel, tak se pak pripojuji k domnence: @Apoen[11]: o unferove hre nakladatele s zakaznikem.. :O((

koupit si to jako vy a ted videt, ze se tise vyrobila presne takova knizka jaka byla vase predstava, kdyz jste to za tu cenu kupovali a nemeli jste ji moznost koupit jelikoz nebylo tohle ani nabidnuto… to by mne teda asi nazhavilo do ruda … a predstava ze knizku musim drazit na Aukru, abych ji zakoupil, i kdyz tahle verze stala (potichu) stejne jako ta ma horsi… hmm tak to smrdi uz skoro podvodem…

kazdopadne pro me to ma jeden zaver.. u tohodle nakladatele nikdy nekoupim ani kus niceho co vyda… i kdyby to bylo sebelakavejsi… pockam si az to koupim nekde z druhe ruky a pravdepodobne i levneji, pockam si treba i par let!… nakladatel ztratil veskery kredit .. at uz to na aukro dal sam nebo tise utajil tohle spec. vydani a nekdo na tom vydelava za jeho zady… v obou pripadech je na pozadi oskliva hra se zakaznikem od samotneho nakladate… nemohu si pomoci… tak to vidim ja.

 [14] vesuv 25.01.2012 17:16  

Ahoj kluci. Tak mám nové info,které je opravdu hodně zajímavé.

Existuje speciální vydání románu Ves ve vzduchu,kde je přebal opatřen barevným obrázkem! U tohoto vydání je uvnitř knihy obrázek J.Verna opatřen ochrannou fólií. Cena je prý stejná. Jedná se o nějaké speciální vydání. Barevný přebal je vidět zde:

http://aukro.cz/jules-verne-exluzivni-barevny-prebal-i2076491033.html

Tak to jsem tedy hodně zklamaný. Koupil jsem si tak drahou knížku a na stránkách nakladatele není ani zmínka o nějakém jiném vydání.

 [13] barbar (editor) 25.01.2012 16:41  

@Apoen[11]: Jo, vím, co myslíš. Ve starých vilímkovkách se tohle první muchlalo… :) Ne, nemám tam nic takového… klidně mi napiš na barba.bronec – zavináč – na Seznamu.

Na druhé straně, pokud ta řada vydrží, je myslím její první svazek celkem dobrá investice.

@willis[12]: Fakt, že jsem skoro automaticky očekával koženou vazbu. Člověk je tím Vilímkem zmlsaný, on tehdy uměl dělat knihy! :) Možná tam náklad není, protože se začal uvádět až po druhé světové. Číslovaná by ta řada mohla být, i když Verne uz by asi celé vydání nepodepsal… :)

 [12] willis (editor) 25.01.2012 15:31  

zdravím. zapojím se také do diskuze. Taky jsem zainvestoval, žádnou folii v knize nemám. Co jsem očekával lepší je kvalita tisku ilustrací. Nevim, nějak jsem si představoval, že budou ještě ostřejší, samozřejmě na rozdíl od Návratu je tam nějaký posun.. A mapu bych si taky představoval přeloženou. Jinak vpodstatě s vámi souhlasím, když jsem knížku měl v ruce, tak jsem si říkal dobrý, ale za ty peníze jsem očekával výjimečnost.. Nějaké ultimativní vydání… Při téhle ceně by měl být uveden nejen náklad, ale možná i knížky mohly být očíslovány.

 [11] Apoen 25.01.2012 15:01  

Cena je na „celkem obyčejnou knihu“ hodně vysoká. Viděl bych to na způsob „rychle zbohatnout“, jak je v čechách poslední dobou zvykem. Prosím tě,můžeš se podívat do knihy na obrázek Julese Verna (hned někde na začátku). Zajímá mne,jestli je obrázek J.Verna překryt ochrannou fólií. Jinak ti pošlu soukromou zprávu s nějakými informacemi. Nebo mi na soukromou zprávu pošli svůj email a já ti napíši.

 [10] barbar (editor) 25.01.2012 13:23  

@Apoen[9]: Tak po mučivém váhání zakoupeno. (Ten antikvariát, kde se kniha v Praze prodává, je mimochodem velmi dobře zásobený a vůbec pěkný – i s rozumnými cenami.)

Měl jsi celkem pravdu. Respektive – kniha mi připadá dobře udělaná, ale prostě ne na cenu 1.290 Kč. Viděl bych to tak na 800, aby měl člověk z ceny dobrý pocit. Zvlášť, když se chystá celá řada a jen v tomhle roce mají vyjít čtyři další verneovky. Za třináct stovek bych čekal vilímkovskou vazbu v kůži, ne celkem běžné, byť hezky ražené desky.

Letos mě zřejmě bude zajímat ještě ten Vynález zkázy a jinak si nejspíš počkám jen na své nejmilovanější verneovky: Na kometě, 20 000 mil, Tajuplný ostrov. Snad se k nim nakladatel časem dohrabe. Taky je možné, že se postupně poučí a kvalita půjde nahoru…

 [9] Apoen 24.01.2012 16:26  

Cena knihy je opravdu vysoká. Byl bych za Verna ochoten dát i více,ale kvalita by tomu prostě musela odpovídat.

 [8] barbar (editor) 24.01.2012 09:58  

@Apoen[7]: Díky, na Fabiana jako objev jsem fakticky hrdý! Brzo doufám (Konečně!) vyjde i Carpe diem+. Ostatně to je taky „luxusní řada“ v limitované edici.

Nakladatel mi velmi rychle napsal. Samozřejmě jsem jako pražák učinil chybu a domníval se, že bude nejspíš od Prahy; pozvání, abych se na knížku podíval někam ke Kroměříži, jsem musel s díky odmítnout, sice tam bydlí i kamarádka, ale ta je teď ve Skotsku a já nemám moc čas…

Co se týče ceny, argumentoval nakladatel zlatou ořízkou (a pouzdrem), což přiznám jde naprosto mimo mé nakladatelské zkušenosti. Knihy jsem se nikdy pozlatit nesnažil. (Vím sice, že Červenomodrý Metuzalém od Maye ilustrovaný Fibigerem s takovou ořízkou v limitovanémpočtu rovněž vyšel a stál jen asi 450 Kč, ale tam myslím nakladatel nasadil hodně sebelikvidační ce­nu.)

Za pár týdnů prý vyjde Vynález zkázy. No, snad si pro tu knihu i dojdu. Ves ve vzduchu mě nikdy moc nezajímala, ale původní Vynález zkázy mne láká a když už, chtěl bych mít řadu… :)

 [7] Apoen 23.01.2012 23:24  

Juknul jsem na „Straky na vrbě“. Gratuluji. Asi se na to díváš trošičku jinak než já. Chápu to …jsi nakladatel. Mám od tebe knížku „Mariňáci“. Výborné čtení.

Stojím si ale za svým tvrzením. Verneovky jsou prostě trošku jiné knížky a jestliže má někdo snahu vytvářet zde luxusní sběratelskou edici,tak by to mělo býti opravdu exluzivní provedení....­...nehledě na cenu.

Pana Vybírala neznám,ale verneovky má asi rád (jinak by si zvolil třeba Shakespeara). Bohužel to ale nezaručuje kvalitu jeho překladů,úprav apod. Web nakadatelství je také čistá amatéřina,která na důvěryhodnosti moc nepřidává. Informace tam sice najdeš,ale jestliže umíš anglicky,tak o Vernovi toho na internetu najdeš mnohem,mnohem více. Napiš jak jsi dopadl.

 [6] barbar (editor) 23.01.2012 21:52  

@Apoen[5]: Dík za nabídku! :)

Jinak – víš, já jsem vydal ve Strakách na vrbě cca 130 knih a v tirážích by ses ponejvíce dočetl – Editor: Michael Bronec Technická redakce: Michael Bronec. Sazba: Michael Bronec Překlad: Michael Bronec. (Naštěstí neumím kreslit… :)) ) Ale až teprve nejčko se snažím psát knihu úplně vlastní, nicméně mám pro tohleto docela pochopení.

PS: Už jsem mu napsal, pak kdyžtak přinesu zprávy co a jak…

„Původní překlad přehlédl a doplnil“ podle mě prostě znamená, že nakladatel nechal přepsat ten nejstarší dostupný a pak ho trochu zcivilizoval a učesal. Otázka samozřejmě je, jaké má jazykové nadání. Ale řekl bych, že Verna má rád, což je dobrý základ, pokud mu jako autorovi i rozumí. (Dočetl jsem se na Vybíralových stránkách zajímavé věci o André Lauriem a taky o Vernovu nakladateli, z nichž část jsem nevěděl.) Renomovaný překladatel by stál spoustu dalších prašulí, které nevím, zda dotyčný má. A je otázka, kdo by se toho chtěl ujmout. Takový Richard Podaný je sice franštinář, ale nejspíš by měl čas tak za dvacet let.

Náklad určitě musí být jeden uvedený, protože takhle nákladné knihy je ještě daleko nákladnější dotiskovat. V tom bych informacím věřil. Ostatně, tipoval bych, že 500 ks v téhle ceně je pro tuhle zemi tak akorát. Sakra, jak tak píšu, začínám mít stále větší chuť si tu knihu pořídit. Zřejmě napíšu přímo nakladateli, že bych ji chtěl vidět, snad má na těch stránkách nějaký kontakt na sebe…

PS: Už jsem mu napsal, pak kdyžtak přinesu zprávy co a jak.

 [5] Apoen 23.01.2012 20:04  

BARBAR: Bohužel jsem z Domažlic. Rád bych ti ji ukázal,ale jsi daleko :-( Já opravdu nevím,kdo může býti z této knihy nadšený.

Když se podívám na tiráž knihy,tak zde najdu tyto informace:

„původní překlad přehlédl a doplnil Josef Vybíral“
„jazyková úprava Josef Vybíral a Helena Vybíralová“
„Upraveny byly archaické výrazy a doplněn chybějící nebo správný překlad románu“

Já nevím,ale moc důvěryhodné mi to nepřijde. Čekal bych zde nějakého odborného poradce,známého překladatele apod. Ale nakladatel aby byl zároveň překladatel mi přijde divné.Že by šetření prostředků?

V knize nenajdeš ani zmínku o počtu vydaných kusů. Je to napsáno pouze na webových stránkách,které dnes platí a zítra to může býti úplně jinak. Počet kusů také není přesně uveden – píše se něco kolem 500 ks. Kolik je to ale ve skutečnosti…odpověď zná asi jenom nakladatel. Jako sběratele by mne ale rozhodně zajímalo kolik kusů bylo opravdu vydáno! Dnes 500,zítra 600 a......?

Nemám v úmyslu tady hanit snahu nakladatelství. Je to určitě zajímavé vydání s kompletními ilustracemi,ale je zde tolik ALE,že mou důvěru prostě nemá.

 [4] barbar (editor) 23.01.2012 19:18  

@Apoen[3]: No, obecně mi připadá, že jsou nadšení, což samo o sobě oceňuji, i když to nemusí být záruka kvality. Předpokládám jako nakladatel, že výrobní cena bude tak desetina té prodejní (ale zas otázka, kolik si tiskárna napočítala) a že náklad nebude větší než 500 ks prostě proto, že dělat víc by byl zbytečný risk – až pokud se to chytne, je možné, že dál bude náklad lehce stoupat.

Nejsi z Prahy, že bych třeba někam dojel na na knihu se podíval? Bez potěžkání a prolistování se mi těch 1.300 Kč nechce dávat…

 [3] Apoen 23.01.2012 18:42  

PRO BARBAR:
Kvalita a provedení ceně rozhodně neodpovídá. Co se týče nákladu,tak tomu moc nedůvěřuji. Nakladatelství mi nepřijde moc důvěryhodné. Spíše mi to připadá jako nějaký nedomyšlený pokus,na kterém se snaží někdo vydělat. Když se podíváš na webové stránky ,tak určitě pochopíš,že je dělal nějaký amatér. Profesionálně rozhodně nevypadají a moc důvěry nevzbuzují.

 [2] barbar (editor) 22.01.2012 12:47  

@Apoen[1]: Zrovna uvažuju, jestli si to koupit. Naklusal jsem natěšeně do toho antikvariátu u metra Prosek, kde to prodávají, ale hodně mě zarazilo, když mi to odmítli rozbalit ze zatavení a ukázat. Za 1.300 Kč jsem si chtěl tu knihu pořádně prohlídnout. A co mě zarazilo ještě víc bylo, když jsem si to balení potěžkal – přišlo mi nějak hrozně lehké, u kvalitní knihy bych očekával nějakou váhu…

Takže furt dumám. Vzhledem k tomu, že Verne se sbírá a náklad je malý, asi to časem bude vzácný artefakt…

 [1] Apoen 22.01.2012 11:08  

Jsem hodně zklamán z provedení románu nakladatelství Josef Vybíral. Román se zde prezentuje jako luxusní vydání,ale jeho provedení tomu rozhodně neodpovídá. Už na webových stránkách si je možné všimnou špatné kvality ražby.

černá a zlatá barva na vazbě špatně drží a vytéká z linek. Na jiných místech se zlatá barva drolí a odlupuje. Také černé linky mají tendenci se slévat. Zlatý obrázek uprostřed je špatně viditelný. Bílé pouzdro a přebal také v knihovně moc parády neudělají. Toto mi nepřijde jako luxusní edice. cenou ovšem ano.

1268 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu