kniha » Listy z Malajska
má v knihovně 3
hodnotilo: 1
60%
Listy z Malajska Více vydání = více obálek.

Paul Adam

Listy z Malajska

Kategorie: sci-fi - utopie

originální název: Lettres de Malaisie
originál vyšel: 1867

vydání: Neumannová 1905; Neumannová 1920


Informace / Anotace ke knize: Listy z Malajska

Děj románu je vyprávěn formou 9 dopisů hrdiny příběhu, španělského diplomata jeho příteli v Evropě. Dotyčný popisuje, kterak se coby vyslanec své vlády setkal na asijských ostrovech s neznámou vyspělou civilizací. Ta vznikla spojením potomků uprchlých francouzských revolucionářů (tehdy častý sf motiv) a původních obyvatel; vzniklý stát se nazývá Diktatura. Jeho vláda si zotročila místní obyvatele a s pomocí svých technických vynálezů se chystá na okolní svět. Diplomat, nadšený zprvu místními poměry (volná láska), se posléze vyslovuje proti a podle posledních slov 9. dopisu to s ním zřejmě končí spatně…

Interkom 1984 – 1985

_____________­________________________­_______________________

Paul Adam: Listy z Malajska

Jde o popis toho, jak lidé volně inspirovaní utopisty v Malajsku založili a vedli utopický stát. Je to jediná utopie, která vznikla již v době, kdy byly známy katastrofální výsledky reálných utopických komun, převážně v USA a převážně právě ikariánských a saint-simonovských, leč i falanstér budovaných dle vzoru Fourierova.

Saint-simonovci a fourierovci založili na Borneu stát asi o rozloze třetiny Francie a mezi lety 1843 a 1896 tam vytvořili ráj na zemi. Adam se s organizací svého ráje nepáře: peníze jsou zrušeny, muži nejsou na pohled poznat od žen, alkohol a tabák jsou zakázány, rodina byla zrušena. Ba co více: „Mrzáci nechodí mezi sličnými a zdravými. Obývají jiná místa. Tož potkáváme jen osoby s příjemnou tváří a vzrůstem.“

Za všechny zločiny od vraždy až po „zdráhání se svědomitě pracovati“ je jednotný trest: nástup do armády. Vojáci jsou opovrhováni a jsou vojáky z donucení, přesto je armáda až děsivě výkonná. A je také proč, protože stát je kulturně agresivní a netají se úmyslem vnutit svou formu ostatním silou.

Listy z Malajska jsou záhadný útvar: buď autor nevěděl, čeho činí, anebo bůhví jestli nenapsal zárodečnou dystopii, jako utopii pouze maskovanou. Tomu by napovídalo, že jeho „ideální stát“ je zčásti otevřeně fašistický a agresivní a že na konci je dost děsivá úvaha o tom, jaké by asi bylo, kdyby pokročilé vojenské stroje tohoto státu táhly na Paříž s úmyslem zavést stejný ráj i ve Francii.

Richard Podaný, In: kjv.wz.cz/tex­ty/utopie.rtf

 



WebArchiv - archiv českého webu