kniha » Údolí vykoupení 2
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 79
hodnotilo: 70
87%
Údolí vykoupení 2

Alastair Reynolds

Údolí vykoupení 2

kniha druhá

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 4
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Absolution Gap
originál vyšel: 11/2003

vydání: Triton (web) 2006

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ***** 12.03.2009 16:53

Momentálne posledná kniha z prostredia Reynoldsovho Odhaleného vesmíru prináša nové postavy, pokračovanie osudov postáv z predošlej knihy, vrhá svetlo na celkový hlavný konflikt týkajúci sa Zmarov. A ja po prečítaní tejto knihy mám pocit, akoby sa celkový obraz – kompletné pochopenie deja štyroch kníh – odo mňa opäť vzdialil. Ako som spomenul, máme tu nové postavy. Fanatického Kveičiho, úžasne chladného a elegantného Greliera, mladú no neoceniteľnú Auru. Nemôžem tvrdiť, že sa mi všetky postavy páčili, napr. dejová línia v prvej knihe, línia Rašmiky Elsovej sa mi zdala oveľa slabšia. No to sa dalo čakať, oproti hlavnej línii Nostalgie nekonečna, by tak vyzerali aj iné príbehy. Postavy z Archy sa nám krásne rozvinuli, nájdeme tu nielen koniec jednej z najhlavnejších a najobľúbenejších (takisto ako aj v Arche), ale konce iných. Musím sa zvlášť vyjadriť k deju. Opäť tu máme skvelú knihu, avšak po celý čas si udržiava masku pochopiteľnosti, aby sme na konci zistili, že nielen Něco je jinak, ale – takmer – Všechno je jinak. Alastaira Reynoldsa naozaj obdivujem, nenachádzam slov, je to jednoducho vynikajúce.

joshuatree  | ***1/2 20.03.2011 20:48

Čítalo sa mi to dobre, ale nemôžem si pomôcť, záver mi prišiel trochu nezvládnutý, akoby autor nevedel ako to ukončiť, plus mi celkovo nesadla Kveičiho línia. Je to prvá Reynoldsová kniha kde mi prišla druhá polovica slabšia, ako prvá.

vokis  | ***1/2 20.06.2011 23:37

Závěr série mě poněkud zklamal celý děj je takový rozvláčný, dějová linka odehrávající se na Hele mě docela dost nudila, kdežto události na Araratu byly poměrně zajímavé, ale co mě velmi, ale VELMI zklamalo byl závěr… Knížka má logické vyústění ale v epilogu autor ukončuje celou sérii hrozně narychlo, jako by dopsal tuto knihu a řekl si „tak mě už to neba tak to ukončím“. Takže ze závěru jsem velmi zklamaný ale kdo ví třeba přijde další díl…

Speedemon  | ****1/2 18.11.2011 11:28

Tak mě se tedy Kveičiho linie líbila dost a místy mě bavila více než Štír a spol. Kveiči a Hela byly až do konce dost tajemné a Reynolds postupně odhaloval jednu podrobnost za druhou. Konec a epilog mi taky přišel slabší, ale někdy je fajn děj aspoň nějak uzavřít než se v tom rýpat do nekonečna. Já jsem spokojený a celá série měla vysokou úroveň.

Madam Brbla  | ***1/2 07.04.2020 08:36

Jednou to přijít muselo. Reynoldsovy zajímavé světy, originální technologie, nejrozmanitější lidské frakce a podmanivé (či odstrašující) vize mi zřejmě zevšedněly. Navíc autor postupně odstavil většinu charakterů, se kterými jsem se byla schopná jakž-takž ztotožnit. Štír coby náhrada za Clavaina pro mě nefungoval, chybí mu charisma (říkejte mi rasistka, je to prostě prase:-)). Aura je zklamáním – ani sympatické děvče, ani podivná entita, jen zmatené děcko trousící nejisté informace. Kuriová je i po tolika knihách totálně bez osobnosti. A už jsem odhalila, jakou roli má nováček Vasko: být za všech okolností za debila.
Místo monumentální závěrečné bitvy se Zmary je čtenář nucen zkousnout stručný a poněkud chaotický epilog. Kde se vzali, tu se vzali: Deus Ex Lastura. Možná spisovatel nevěděl, jak to celé smysluplně uzavřít, možná už ho tento vesmír přestal bavit, alespoň tak mi to připadalo.
Drobné rozladění dovršilo překladatelské duo, které mě svou prudérností KAKALO k nepříčetnosti. Postavy občas ve vypjatých okamžicích přirozeně fuckují (ověřeno v originále), ovšem v češtině mi PROSTITUOVALY zážitek výrazy jako z „Hochů od Bobří řeky“. Představte si situaci, kdy je hypervepř s násilnou zločineckou minulostí opakovaně peskován, že v přítomnosti dítěte použil slova „hromsky“ či „zasmolený“. K dokonalé přehlídce trapnosti už scházelo jen „do prčic“. Pokud se překladateli příčí užívat vulgarity, případně se snaží čtenáře vychovávat, měl by se zřejmě soustředit na kuchařky, literaturu pro děti a podobně. Nejsem zastáncem nadbytečných sprosťáren, ovšem někdy mají v textu své opodstatnění; preferuji zachování autorského záměru a vetknutí ultrakorektního slovníku do SEDINKY. 66%



WebArchiv - archiv českého webu