kniha » Na dvou planetách
má v knihovně 16
hodnotilo: 4
80%
Na dvou planetách Více vydání = více obálek.

Kurd Lasswitz

Na dvou planetách

Kniha vyšla i pod názvy:
Ludia z Marsu
Na Zemi a na Marsu

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Auf Zwei Planeten
originál vyšel: 1897

vydání: Šolc E. 1904; Svěcený 1913; Obzor 1948


Informace / Anotace ke knize: Na dvou planetách

Slavný román o invazi Marťanů na Zemi. Marťané obsadí zemi a pomohou zde zřídit utopii. Tento rozsáhlý román, velmi vlivný v Německu a Evropě své doby, byl anglicky publikován až ve zkrácené verzi r. 1971.


Němečtí průzkumníci mají nehodu s balónem na severním pólu a objeví tam tajnou stanici Marťanů. První setkání mimozemských kultur je mírumilovné, ale později dojde ke konfrontaci: Marťané obsadí Zemi, aby vychovali k „lepšímu“ lidstvo, které považují za primitivní a morálně zaostalé.
Absurditou pak je, že zatímco Marťané se po setkání s lidmi stávají brutálními a v rozporu se svým původním záměrem se stávají utlačovateli a okupanty, společný nepřítel spojuje lidi napříč národnostními a třídními hranicemi ve společném odporu proti cizí nadvládě…

Děj popisuje realitu, v níž se na konci 19. století setkávají Marťané a pozemšťané. Dále jsou ukázány důsledky a konflikty, které z tohoto původně přátelského setkání vyplynuly. Za jejich obratem stojí v neposlední řadě skutečnost, že mimozemšťané na jejich planetě již po generace nepoznali válku.

„Na dvou planetách“ je velkou klasikou SF literatury, vzrušujícím a strhujícím románem „o budoucím“. Většina technických vizí z doby, kdy byl román na konci 19. století napsán, se sice nestala skutečností, ale filozofické a sociální konflikty při setkání různých kultur jsou stále aktuální.

 



WebArchiv - archiv českého webu