kniha » Pět starých známých
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 3
hodnotilo: 3
70%
Pět starých známých Více vydání = více obálek.

Mitch Albom

Pět starých známých

Kniha vyšla i pod názvem:
Päť stretnutí v nebi
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Five People You Meet in Heaven
originál vyšel: 2003

vydání: Ikar (SK) (web) 2005; Metafora (web) 2006

odkazy: 1x [film]


Informace / Anotace ke knize: Pět starých známých

Hrdinové všech knih zpravidla mívají něco společného: jsou živí. Hlavní postava tohohle příběhu, Eddie, ovšem hned na začátku umírá, a ač se to zdá k nevíře, teprve potom to začne být opravdu zajímavé. Eddie je letitý údržbář, který strávil celý svůj život promazáváním koleček a převodů horských drah v obrovském zábavním parku na břehu oceánu. Nikdy nebyl nijak zvlášť úspěšný, nikdy ničeho nedosáhl. Tedy alespoň podle svého vlastního mínění. Jednoho dne se shoda nešťastných náhod dovrší a výsledkem je utržený vozík obří horské dráhy, řítící se z výšky přímo na místo, kde stojí malá dívenka. Kulhavý starý Eddie vystartuje k poslednímu hrdinskému činu svého života – a ve snaze o její záchranu zůstává pod těžkou hromadou kovu on sám. Tím to ovšem zdaleka nekončí – kdepak! Eddie se totiž ocitne právě tam, kam podle názoru mnohých po smrti odcházíme: v nebi. Na rozdíl od všeobecné představy – a k jeho nesmírnému údivu – tam ale nevládne věčný klid a mír a nepoletují žádní andílci na obláčku. Je tam svět podobný tomu našemu, i když přece jen trochu jiný. Na Eddiho tam čeká pět lidí, pět postav jeho minulosti, s nimiž měl kdysi společnou cestu, jejichž životy ovlivnil a které mu mají co říci. A tak Eddie putuje neznámými krajinami, aby se setkal s tajemným Modrým mužem z panoptika lidských zrůd, se svým bývalým velitelem z dob války, se starou dámou, jejíž portrét zdobíval bránu lunaparku, se svou milovanou ženou a jedním malým hnědým děvčátkem, které je důležitější, než by se mohlo zdát. Ti všichni mu vyprávějí své příběhy, všichni jej něčemu učí – pochopení, odpuštění, lásce… Eddie – a my s ním – se dozvídá, že všechny lidské životy na téhle zemi jsou navzájem propletené jako nikdy nekončící vlákno, že se navzájem ovlivňují, aniž bychom si toho byli vědomi. Pochopí, že nic se neděje nadarmo, že všechno má svůj smysl. A je jen na nás, jak brzy – nebo jak pozdě – jej odhalíme.

Kniha se dočkala filmového zpracování v podobě stejnojmenného televizního filmu v hlavní roli s Jonem Voightem.
---------------------------------------------------
Anotace ze slovenského vydání
Eddie je starý vojnový veterán, ktorý pracuje ako údržbár v zábavnom parku na móle. Jeho dni sú naplnené rutinou, samotou a smútkom. V deň 83. narodenín umiera pri tragickej nehode, keď sa pokúša zachrániť život dievčatku, na ktoré padá odtrhnutý vozík. V poslednej sekunde cíti v dlaniach drobné rúčky – a potom už nič.
Eddie precitne v posmrtnom živote. Dozvie sa, že nebo nie je bujná rajská záhrada, ale miesto, kde vysvetľujú pozemský život piati ľudia, ktorí ho nejako ovplyvnili a zmenili tým jeho ďalší chod. Eddieho sprievodcovia mu jeden po druhom odhaľujú netušené súvislosti jeho života. Príbeh sa stupňuje k prekvapivému záveru a Eddie sa zúfalo snaží zistiť, či posledný čin jeho života bol úspešný, alebo nie.

 

Externí odkazy:

[film] ČSFD



WebArchiv - archiv českého webu