kniha » Pan Tompkins v říši divů
chce si přečíst 2 | má v knihovně 8
hodnotilo: 5
86%
Pan Tompkins v říši divů

George Gamow

Pan Tompkins v říši divů

Kategorie: sci-fi - spekulativní literatura

originální název: Mr. Tompkins in Wonderland
jiný (obecně známý) název: Mr. Tompkins in Paperback (1965)
originál vyšel: 1939

vydání: Mladá fronta (web) 1986


Informace / Anotace ke knize: Pan Tompkins v říši divů

George Gamow byl velkým popularizátorem moderní fyziky a vědy vůbec. V zimě roku 1938 napsal krátkou, vědecko-fantastickou povídku, v níž se pokoušel populárně vysvětlit základní myšlenky teorie zakřiveného prostoru a expandujícího vesmíru. V povídce se rozhodl zvětšit existující relativistické efekty do takové míry, aby je mohl snadno pozorovat hrdina povídky C.G.H. Tompkins, bankovní úředník zajímající se o moderní vědu (iniciály pana Tompkinse vznikly ze tří základních fyzikálních konstant – rychlosti světla c, gravitační konstanty G a Planckovy kvantové konstanty h).

Rukopis poslal do časopisu Harper's Magazine a dostal ho s krátkou odmítavou poznámkou zpět. Totéž s jeho článkem udělalo i několik dalších časopisů. V létě téhož roku se Gamow zúčastnil mezinárodní konference z teoretické fyziky, kterou organizovala Společnost národů ve Varšavě. Tam se setkal se sirem Charlesem Darwinem, vnukem Charlese Darwina (autora slavného díla „O původu druhů“) a zmínil se mu o svých problémech s povídkou. Ten mu poradil, aby svoji povídku zaslal Dr. C.P. Snowovi, který byl redaktorem populárně vědeckého časopisu Discovery, vydávaného nakladatelstvím Cambridge University Press. Gamow se řídil Darwinovou radou a o týden později obdržel od Snowa telegram, že jeho povídka bude otištěna a aby zaslal další. Tak se v číslech Discovery objevila řada povídek o panu Tompkinsovi, v nichž byla popularizována teorie relativity a kvantová teorie. V roce 1940 vydavatelství navrhlo Gamowovi, aby články dále rozšířil o několik dalších povídek a vydal je jako knihu. Kniha vyšla pod názvem Pan Tompkins v říši divů v roce 1940.

První vydání knihy Pan Tompkins v říši divů věnoval Gamow Lewisovi Carrollovi, reverendovi a profesorovi matematiky (vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson), autorovi „Alenky v říši divů“ a Nielsu Bohrovi, jednomu z hlavních tvůrců kvantové teorie. U Carrola se inspiroval nejen názvem a vymýšlením nevídaných situací v neobyčejných světech, ale také některými rekvizitami (Alenka našla lahvičku s cedulkou „Vypij mne“, pan Tompkins viděl u řezbáře krabičku s označením „Neutrina, zacházej opatrně a nepouštěj ven“) nebo vkládáním veršů do textu. Novější vydání „Pana Tompkinse“ si Gamow ilustroval sám.

 



WebArchiv - archiv českého webu