kniha » Přímý přenos z Golgoty
má v knihovně 7
hodnotilo: 4
80%
Přímý přenos z Golgoty

Gore Vidal

Přímý přenos z Golgoty

Evangelium dle Gorea Vidala

Kategorie: sci-fi - alternativní historie - cestování časem

originální název: Live from Golgotha: the Gospel according to Gore Vidal
originál vyšel: 1992

vydání: Naše vojsko (web) 1995


Informace / Anotace ke knize: Přímý přenos z Golgoty - Evangelium dle Gorea Vidala

Co se stalo kdysi dávno na pahorku nad Jeruzalémem, který se jmenuje Golgota, to ví asi každý. Ale dokud jste nečetli knihu amerického spisovatele Gorea Vidala „Přímý přenos z Golgoty“, nemůžete si tím být rozhodně stoprocentně jisti. A potom, co si ji přečtete, ztratíte jistotu už úplně.

Gore Vidal použil svou zřejmě oblíbenou metodu, se kterou jsem se měl už jednou tu čest se seznámit ve fiktivním autobiografii Aarona Burra, viceprezidenta Spojených států a outsidera amerických bojů za nezávislost – totiž, že postava, které dějiny jaksi nepřály, reflektuje svou dobu a slavnější současníky a snaží se přitom prosadit své zásluhy (Aaron Burr tak prezentuje americkou nezávislost jako své dílo, uskutečněné navzdory Washingtonovì tuposti a Jeffersonovì nafoukanosti). A ve Vidalově „Golgotě“ se dokonce v přímém přenosu dozvíme, jak to vlastně bylo s celým křesťanstvím.

Vypravěčem celého příběhu je (budoucí svatý) Timothej, průvodce Pavla z Tarsu (taktéž časem svatého) z Malé Asie až na římské popraviště, a toho času biskup v Tesalonice, tudíž v celé Makedonii a vlastně v celé Malé Asii (jak neopomine několikrát zdůraznit). Všechno začíná, když mu Chester W. Claypool z NBC (ano, právě z televizní stanice NBC, součásti koncernu General Electric) nechá dopravit televizor a nakonec mu nabídne jako znalci místních poměrů moderování přímého televizního přenosu z Golgoty. Ano, je to tak – nezbláznil jsem se ani já, ani Gore Vidal. Pomocí tzv. Cutlerova jevu (dr. Cutler za něj dostal Nobelovu cenu, ale ani to mu nezabránilo, aby se nestal nakonec významným aktérem v našem příběhu, a to hned dvojmo na dvou vzájemně nepřátelských pozicích) se až nepříjemně velké množství lidí vypraví do roku 96 navštívit biskupa Timotheje a pak se s ním a s celým televizním štábem vydá na Golgotu (tj. ještě o nějaký ten pátek zpátky v čase), aby v přímém přenosu zachytili nejdůležitější událost našeho věku – zrod křesťanství. Že vlastně nejde o nic víc, než o souboj nadnárodních monopolů General Electric a Gulf+Eastern, nebo vlastně dvou doktorů Cutlerů ve službách těchto dvou zmíněných společností, je nasnadě. Nebo že by šlo ještě o něco jiného…?

Víc vám neprozradím – stejně mi nevěříte. Ale si to přečtěte a pochopíte, že mám pravdu.

 



WebArchiv - archiv českého webu