kniha » Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 55
hodnotilo: 50
76%
Koupit knihu:
Minotaur
Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy

China Miéville

Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Looking for Jake and Other Stories
originál vyšel: 2005

vydání: Laser-books (web) 2006

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | **** 15.01.2008 21:07

Pokud jste již nějakou knihu od Miévilla četli, pak vás tato kniha určitě nezklame. Obsahuje 14 příběhů, které překvapí rozmanitostí nápadů stejně jako formou, jakou jsou jednotlivé příběhy podány. To vše ukazuje na Miévillův obrovský potenciál a člověk nad jeho představivostí prostě žasne. Sbírka obsahuje povídky silně atmosférické (Pátrání po Jakeovi, Amalgám), více akční (Familiár, Konec hladovění), mysteriózní (Hlášení o jistých událostech v Londýně, Míčkovna, Heslo z lékařské encyklopedie, Odlišná nebe, Jednotlivosti) a také povídky, které jsou jakousi reakcí na dnešní společnost a dění v ní (Základy, Šťastné a veselé). Zbývající dvě povídky se od ostatních odlišují, Jack se odehrává v Novém Krobuzonu, městě známém z knihy Nádraží Perdido, a povídka Cestou na frontu je zpracována jako komiks.

louza  | ****1/2 15.01.2010 17:53

Perfektní záležitost, na které není třeba šetřit body. Knihu jsem zvolil pro své první setkání s autorem a nebyla to vůbec špatná volba. V prvních dvou povídkách sice sklouzává k přílišné popisnosti a spíš než děj buduje atmosféru, zbytek knihy se však odklání od rozmáchlého tónu k civilnějšímu výrazu. Povídky jsou relativně krátké, mají tah na branku a kromě zajímavých nápadů z ranku fantastiky i stylu psaní vůbec, obsahují nezřídka mezi řádky i myšlenky a ponaučení morálně sociálního charakteru. Z celé knihy mě neoslovila jen jediná povídka a to je hodně dobré score. Doporučuji všem milovníkům krátkých příběhů ať už máte Chinu rádi či nikoli.

Ruw  | **** 21.12.2010 09:15

Většina povídek se velmi povedla a některé jsou žel obyčejným nevýrazným průměrem. Proto jen čtyři hvězdičky. Nejlepší: Konec hladovění, Prostředník. Nejslabší: Šťastné a veselé, Familiár.

Faix  | *1/2 03.04.2020 02:00

Tfuj, mám to za sebou. Nakonec i ta poslední megapovídka měla podivný konec. Přemýšlím proč mě ta kniha tak nebavila… Asi bych to shrnul slovy autora. „Při konfrontaci s bezduchým dynamismem zrcadla, spekularizace země, skrze biceps který se v peristaltických vlnách zatínal a povoloval, dávila obrovskou sílu, čirou nádhernou energii.“ Velice rád bych poznal všechny ty, kteří tyto žvásty povýšili na vrcholné umění. Anebo raději ne.



WebArchiv - archiv českého webu