kniha » Nejhloupější anděl
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 20
hodnotilo: 17
81%
Nejhloupější anděl Více vydání = více obálek.

Christopher Moore

Nejhloupější anděl

Hřejivý příběh o vánoční hrůze

Kategorie: fantasy

originální název: The Stupidest Angel
originál vyšel: 2004

vydání: BB art (web) 2006; Triton (web) 2019

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
shpina  | ***** 04.01.2007 13:50

Tak tohle je opravdu suprová knížka. V anotaci se dočtete, že tato kniha „porazila“ v Quill awards Pratchetta i Gaimana. Není divu. Takhle jsem se u knihy hodně dlouho nepobavil.

avatar2  | *** 17.03.2007 10:46

Podle mě dost nevyrovnaná věc – mix dobrého humoru, dramatických scén i hororové hrůzy, ale to vše tak namixované dohromady, že to nedrží tvar. Asi jako by se někdo pokusil o kombinaci Pratchetta a Sapkowského. Autor nepíše špatně, ale prostě si měl vybrat, jaký žánr chce dělat. Tohle mi moc nesedlo.

Madam Brbla  | **** 30.10.2014 11:01

Autorovo varování: „Jestli tuhle knížku kupujete jako dárek pro babičku, syna či dceru, měli byste vědět, že obsahuje nadávky, výživné popisy kanibalismu a souložících lidí po čtyřicítce.“
Tak tuhle četbu jsem měla odložit o necelé dva měsíce – na dobu, až budu potřebovat vyvolat tradičně absentující vánoční náladu. V Borové zátoce sice také postrádají v prosinci sníh (holt Kalifornie), ovšem vynahrazuje to pestré panoptikum svérázných postaviček. Strážník Theo Crowe chová náklonnost k rostlinám, především tedy k jednomu konkrétnímu druhu, jeho bipolární žena Molly občas bojuje s mutanty, její nejlepší kamarádka Lena má smůlu na chlapy a své bývalé neváhá okrádat o vánoční stromky, hospodská Mavis je zákeřně oplzlá stará rašple, biolog Gabe si dobrovolně smaží gonády, městečko také navštíví okouzlující pilot DEA Tucker Case a jeho parťák Roberto, což je sice kaloň, ale nosí sluneční brýle a mluví… tedy pokud vynecháte pilulky, nebo jste labrador. No a pak se tady vyskytnou zombie. Každý zná jejich stravovací návyky, možná však netušíte, jaký preferují nábytek a že jsou to mimořádně indiskrétní svině. A nesmím zapomenout ani na spouštěč dramatických vánočních událostí, anděla Raziela a jeho ne zrovna ideálně pochopený úkol. Raziel… hm, co o něm napsat? Je to prostě blondýna, akorát nemá „tyhlety“, má velký meč a závislost na sladkostech.
„Nejhloupější anděl“ je zřejmě nejzábavnější knížka o Vánocích, jakou jsem kdy četla. Není dokonalá, má svá slabší místa a hlavně ze závěrečného dodatku „o rok později“ jsem malinko rozpačitá, přesto se spokojeným úsměvem zvedám palce a doufám, že Christopher Moore dostane od českých vydavatelů více prostoru, než dosud. 80%



WebArchiv - archiv českého webu