kniha » Král republiky aneb člověk, jemuž jsou všichni dlužni
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Král republiky aneb člověk, jemuž jsou všichni dlužni

V. J. Gregri

Král republiky aneb člověk, jemuž jsou všichni dlužni

Fantastický dobrodružný román

Kategorie: sci-fi

originální název: Latvijas karalis jeb cilvēks, kam visi parādā
originál vyšel: 1928

vydání: České slovo 1931


Informace / Anotace ke knize: Král republiky aneb člověk, jemuž jsou všichni dlužni - Fantastický dobrodružný román

Bez zajímavosti není ani druhý Skudreův překlad, jenž vycházel na pokračování v novinách České slovo (1931). Jde o fantastický dobrodružný román Král republiky aneb Člověk, jemuž jsou všichni dlužni (Latvijas karalis jeb Cilvēks, kam visi ir parādā, 1928). Pod autorský kryptogram V. J. Gregri se ukryli dva renomovaní spisovatelé: Valdis Grēviņš (1895–1968) a Jānis Grīns (1890–1966).

„Král republiky“ je americký byznysmen Džeksons (ve skutečnosti jeho dvojník), jenž přijíždí do Rigy dvacátých let, aby se tu stal finančním králem. Využije k tomu všech osvědčených prostředků americké reklamy, takže zakrátko Rigu zaplaví dokonce i americké vlajky (respektive jejich nápodoby) a kolo byznysu se roztáčí na plné obrátky. Zároveň vzniká grandiózní plán nesmyslných investic do rozvoje města, včetně výstavby mrakodrapu uprostřed Rigy nebo podzemní dráhy (což bylo přímo prorocké, protože v sovětském období se první uskutečnilo a druhému se podařilo zabránit jen tak tak). Nakonec hrozí odhalení falešného Džeksona, ale vše končí milostným happy endem a odjezdem dobrodruha. Autoři novátorsky využili filmových i žurnalistických postupů a do románu vtipně zakomponovali řadu soudobých aktualit a reálií, jež jsou pro dnešního čtenáře ojedinělým a zábavným dokumentem své doby. Dramatický děj románu má spád a je podán s jemnou ironií a laskavým humorem.

[2019 z anonymního dokumentu: Lotyšská literatura v českých zemích (https://docplayer.cz/3244193-Lotysska-literatura-v-ceskych-zemich.html)]

 



WebArchiv - archiv českého webu