kniha » Pán se stříbrným lukem
v Top10 2 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 52
hodnotilo: 35
92%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Pán se stříbrným lukem Více vydání = více obálek.

David A. Gemmell

Pán se stříbrným lukem

Kniha vyšla i pod názvem:
Pán strieborného luku
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Trója
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy

originální název: Lord of the Silver Bow
originál vyšel: 2005

vydání: Slovart (CZ) 2006; Perseus 2009; Slovart (CZ) 2012

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 21.09.2018 21:34

Ve své poslední trilogii David Gemmel upřel pozornost na starověké Řecko, konkrétně na období Trojské války, ke které se v první knize pouze schyluje. To rozhodně neznamená, že by román byl skoupý na bitvy a souboje. Autor představuje hrdiny, staví jim kulisy a rozehrává náležitě srdceryvné partie – všechna ta dětská traumata, rodinná dramata, úkladné vraždy, násilí v mnoha podobách a nesmíme zapomínat ani na lásku, vždy ryzí a komplikovanou.
A především je tady On. Námořníci mu říkají Zlatý, narodil se jako dardanský princ Aineiás, přátelé mu však říkají Helikaón. Slavný a obávaný válečník, který zná soucit, leč neváhá projevit tvrdost i krutost, pokud prospějí jeho záměrům či touze po pomstě. Pohledný, silný, rychlý, odvážný, inteligentní, bohatý, prostě Dokonalý… ne, nedokázala jsem si tento vysněný mužský ideál oblíbit. O malinko víc mě zaujaly vedlejší postavy, ovšem ty kladné mají stejný problém jako Helikaón: jde o příliš čisté charaktery, čestné a statečné dobráky za všech okolností. Padouši jsou zase moc zlí, suroví, podlí a zbabělí, aniž by se čtenář dozvěděl, proč takto morálně zdegenerovali. Snad nejvěrohodnějším dojmem působí trojský král Priamos, což je sice arogantní hajzl, zdroj spousty křivd, zášti a bolesti, nicméně v té záplavě pozitivních idolů vyhlížel jako jeden z mála normálních lidí.
Číst tuhle knihu v době vydání originálu, pravděpodobně bych ucvrnkávala blahem a mé hodnocení by atakovalo 5 hvězd. V současném věku a duševním rozpoložení, s mnoha kvalitními fantasy tituly za sebou… no, Gemmel už je pro mě příliš přímočarý, málo rafinovaný, ničím výrazněji nepřekvapil. Trilogii pravděpodobně dočtu, občas mám chuť si odpočinout u vcelku jednoduchého dobrodružství s heroickým puncem. 75%



WebArchiv - archiv českého webu