kniha » Výrobce osudů
má v knihovně 2
hodnotilo: 5
62%
Výrobce osudů

Milan Petrák

Výrobce osudů

Kategorie: sci-fi

vydání: Triton (web) 2007

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **1/2 21.05.2018 21:51

Shrňme si základní fakta o zápletce – máme tu životem znuděného hrdinu, multimediální soutěž založenou na improvizaci a dostatečně potřeštěného strůjce, který chce světu něco dokázat. Suma sumárum solidní základ pro tuzemskou verzi Truman Show.
Bohužel prvních sto stran mě nahlodalo, že možná není na co se těšit. Po zdlouhavém představování začne samotné „vytváření osudů“, které bohužel nepředvede nic, co by nedělala současná televizní produkce. Richard Bajer od začátku padá do pastí, kterým se zapřísahal vyhýbat a je zcela konvenčně vláčen událostmi, o nichž víme, že jsou naplánované, protože o tom celá soutěž je. A to, co zpočátku mělo proměňovat hrdinův charakter, se záhy mění ve stereotypní šarádu, v níž jen málokterá postava má zřejmý smysl.
Výrobce osudů je tak pro mě důkazem, že námět na povídku není to samé jako námět na román. Autorův vtípek vůči čtenáři, kdy se hezky prováže děj s realitou, by na malém prostoru vyzněl jistě úderněji, nebýt zahlcen množstvím nezáživného balastu.



WebArchiv - archiv českého webu