kniha » Sen Ockerwee
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 58
hodnotilo: 68
84%
Koupit knihu:
Minotaur
Sen Ockerwee Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Sen Ockerwee

Kniha vyšla i pod názvem:
Červený smäd
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - upíři

originální název: Fevre Dream
originál vyšel: 10/1982

vydání: Triton (web) 2007; Ikar (SK) (web) 2007; Argo (web) 2023; Argo (web) 2023

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Doubravka  | **** 17.07.2007 16:16

Přestože upíry moc nemusím, G.R.R.Martin patří k mým oblíbencům a „Sen Ockerwee“ jsem kvůli němu zakoupila. Neprohloupila jsem. Je to půvabně psaná kniha, v níž se prolíná poetické líčení paroplavby na povodí řek amerického jihu předminulého století, občas umocněné nějakou tou básní lorda Byrona a jiných, s mrazivou atmosférou plíživé hrůzy neznámého světa „nemrtvých“ – či jak sami upřesňují – „jiné rasy“, která lidstvo pokládá za pouhý dobytek. Přesto se mi na knize více líbil spíš styl než obsah – to je ovšem záležitost čistě subjektivní: slzy kapitána Marshe na mě byly prostě moc (i když Martina znám, tak čemu se pořád divím, že). Občas ale člověk k některé postavě natolik přilne, že by kvalitní dílo rád řízl mírnou dávkou hollywoodského optimismu, kvalita sem, kvalita tam ;) Martin se ale sentimentu nepoddal a své chmurné předivo dotkal do Martinovského závěru. A právě proto jednu * ubírám, ač je kniha vynikající, smutek z ní pramenící budu ještě nějaký čas zahánět.

Madam Brbla  | **** 16.10.2009 10:24

Mohu jedině na 100% souhlasit s komentářem Doubravky. Tato kniha se nemůže pyšnit originálním dějem, příběh nelze nazvat vyloženě strhujícím – plyne spíše pomalu jako řeka Fevre (s hravým překladem „Ockerwee“ jsem se nedokázala nějak vnitřně smířit, jakkoliv Richard Podaný odvedl obvyklou kvalitní práci a s překladem se pomazlil:-)). Největším kladem románu je ATMOSFÉRA… ne, nepřepnula se mi klábosnice na capslock, verzálky jsou záměrné;-). Po celou dobu čtení jsem zkrátka byla tam – plavila jsem se s kapitánem Marshem a jeho pasažéry na kolesovém parníku po řece, polykala oblaka páry, slyšela hučení kotlů, cítila vedro, vlhko, zápach močálů, doslova jsem se potila a oháněla po moskytech:-). A pak tady je strach… Tyhle létající bestie totiž nejsou zdaleka nejkrvežíznivějšími tvory v knize. Upíři jsou podstatně horší: žádní atraktivní, pobledlí adolescenti se sklonem zamilovat se do emo-puberťaček:-). Kdepak, upíři ve „Snu Ockerwee“ jsou zdrojem tísně a temnoty, noční bytosti přinášející hrůzu a smrt, nikoliv však automaticky zlé. Psychika postav je patřičně vypiplaná; navzdory zmiňované ošklivosti Abnera Marshe jsem si kapitána velmi oblíbila, ostatní hrdinové příběhu rovněž vyvolávají patřičně intenzivní emoce jako sympatie, lítost či nenávist. Krásnou jazykovou formu už jsem zmínila, co tedy dodat? Působivý román pro trpělivější čtenáře, kterým nevadí upadnout na pár dní do hluboké deprese:-). 84%

Gaarq  | *** 17.10.2009 10:43

přidám se se svým troškou do mlýna… sen ockerwee je první kniha grr martina, která mě těžce zklamala. náležitě sice vykreslil ospalou atmosféru jihu s dusnou přítomností upírů, ale nemohu si pomoci, dosti mě to nudilo. upíři byli příliš klasičtí, zápletka mě nedokázala zaujmout. knihu jsem napoprvé odložil a nedokázal dočíst. teprve napodruhé jsem to zvládl, abych pak autorovi, až ho budu pomlouvat, nekřivdil ;) velké plus patří richardovi za překlad.

Lucc  | ****1/2 02.05.2010 18:35

Tomuhle říkám upírský román, ne tomu, co dnes vychází. Takže dámy, teď už víte, co máte kupovat. Nebojte, o sexy upírské hrdiny nepříjdete. Navíc dostanete literární kvalitu a nádherné věrohodně vykreslené romantické historické prostředí.

lenivec  | **1/2 21.10.2010 23:14

Páčilo sa mi pojatie upírov v tomto románe. Ani nápad aby sa väčšina deja odohrala na lodi nebola na zahodenie. Dobre vybrané postavy, ale nič prevratného. Možno troška dlhá kniha, ale ináč príjemné čítanie. Ale atmosféra je určite perfektná.

Speedemon  | **** 07.08.2011 09:31

Můžu jedině souhlasit s předchozími komentáři. Atmosféra je jedinečná a na tento žánr netypická. Zápletka přesně naopak. Ono ale nikomu neublíží, když si přečte upírský horor v trošku jiném kabátě. Martin dal své knize opět kouzlo, se svými postavami se nepárá. Obzvlášť se mi líbila kapitola, kde popsal jak dopadly všechny vedlejší postavy. Někteří jiní autoři by z této látky dokázali vytvořit sáhodlouhou sérii knih. Takhle je to pěkný, uzavřený, docela smutný a na čtení povedený příběh.

MirabelkaP  | ***1/2 18.09.2011 10:37

Upírský příběh z jiného soudku :) Autor má opravdu neskutečný talent vtáhnout čtenáře do období a místa děje své knihy, upírský příběh byl celkem tradiční ale ve skrze smutný. Mé nižší hodnocení zapřičiňuje fakt, že tématika parních strojů a života na řece mě nedokázala naplno zaujmout a místy jsem s knihou trošku bojovala.

Strýček Biolit  | **** 15.04.2014 23:56

Opravdu dlouho jsem váhal, jak tuto knihu hodnotit…či spíše…jak ji pojmout? Na horor je velice pomalá a liná. Na temnou fantasy zase moc málo fantastická a málo temná. Nakonec jsem se spokojil s tím, že je to – prostě a jednoduše – příběh. Ale jaký! GRRM psát umí. Dokázal to jako sci-fi/fantasy/horor povídkář, dokázal to jako autor mamutího fantasy cyklu…tentokrát svůj pekelný um vložil do služeb malebného příběhu z devatenáctého století. Neočtené prostředí parníků na velkých amerických řekách je velice atraktivní; příběh plyne poměrně pomalu a je psán a budován tak, aby čtenáře doslova pohltil svou atmosférou. Ona upíří zápletka je – odmyslí-li člověk bažinaté kulisy – vcelku běžná a nikterak světoborná, nicméně řemeslně velice dobře zvládnutá. Celkově mi připadá, jako kdyby byl obsah napsán tak před sto lety (mentalitou hrdinů, stavbou vět, stylem,…), ale moderním jazykem, který se čte velice hladce. Zkrátka a dobře…srdce každého romantika musí nad touto knihou zaplesat – hrdinové jsou správně hrdinští (byť někdy kýčovitě rozervaní), záporák správně záporný…sem tam je citace básně od Byrona, zapadající slunce nad věčnou řekou, kolem plantáže a dojde i na americkou hororovou modlu – New Orleans. Co víc si přát?



WebArchiv - archiv českého webu