kniha » Jonathan Strange & pan Norrell
v Top10 33 | chce si přečíst 23 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 160 | antikvariát
hodnotilo: 186
87%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Jonathan Strange & pan Norrell Více vydání = více obálek.

Susanna Mary Clarke

Jonathan Strange & pan Norrell

Kniha vyšla i pod názvem:
Jonathan Strange & pán Norrell
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - alternativní historie - podle filmu/zfilmováno

originální název: Jonathan Strange & Mr. Norrell
originál vyšel: 2004

vydání: Alman (web) 2007; Alman (web) 2007; Omega (web) 2015; Slovart (CZ) 2016; Slovart (CZ) 2016

odkazy: 9x [recenze], 2x [ukázka], 3x [info], 1x [seriál]


Komentáře:
badboy  | ***** 25.05.2007 10:13

kéž by tak vzniklo pokračování..

willis  | ****1/2 27.08.2007 09:45

Když někdo píše knížku 10 let, tak to někde musí být vidět. Na téhle je znát, jak si autorka pohrávala s každou větou i příběhem. Stejně tak si V.Janiš pohrál s překladem.

avatar2  | ***** 01.09.2007 18:13

Tuto knihu jsem si šetřil na letní dovolenou a dobře jsem udělal, protože rozhodně nezklamala. Má všechno co má mít dobrý fantasy román: konzistentní prostředí, zajímavé hrdiny a věrohodnou magii. Je to román velmi anglický, to znamená neuspěchaný, promyšlený, velmi zvolna gradující. Těžištěm románu je střet dvou (jediných) anglických mágů své doby – jednoho konzervativního, tajnůstkářského a sobeckého, druhého otevřeného, novátorského a společenského. Ty dva to zároveň táhne k sobě i od sebe. Nelze říct kdo je ten dobrý a kdo špatný, kdo jde správnou cestou a kdo slepou uličkou. Jejich cesty se pak prudce změní ve chvíli, kdy otevřou dveře k vyšší magii – k magii elfů a pradávného krále Anglie. Tuhle knihu jsem si i přes její rozsah báječně užil, bylo znát že čtu promyšlené dílo, které má hlavu i patu, navíc psané kultivovaným (vpravdě dámským) stylem, s notnou dávkou jemného humoru. Styl mi nejvíc připomínal Charlese Dickense, snad kvůli prostředí. Tato kniha může v knihovně klidně ležet vedle Tolkiena a nemusí se za nic stydět.

Sirius  | ***** 19.10.2007 22:01

Kniha, která mě naprosto pohltila a nemohl jsem přestat číst, dokud jsem nebyl hotov. Jedním slovem nádhera a já se už nyní těším na další díla paní Clarkeové. Jen doufám, že to nepotrvá tolik let, jako v případě této knihy.

Boo  | ***** 27.01.2008 19:11

uzasne, kuzelne… naozaj ma snad vsetko, fascinujuci svet, magiu a hklavne postavy, ppejadu postav, z ktorych ani jedna nie je naviac a kazdy je niecim minimalne zaujimava, ak uz nie na zjedenie…zboznujem tuto knihu:D

KainIX  | **** 31.03.2009 22:40

Paní Clarkové se nesporně povedla jedna věc, napsat jako svůj debut originální fantasy takovým způsobem, který předčí mnohé světoznámé spisovatele. Kniha je napsána výborným stylem, popisy postav i prostředí jsou vynikající. Celá kniha se nese v lehkém tónu, místy až nadsázky a humoru, aby v závěru přitvrdila, atmosfera zhoustla a děj, který se doposud vinul jako pomalu plynoucí řeka zrychlí a zmohutní v pořádný veletok padající do hlubin monstrózního vodopádu. I přes tu veškerou chválu a všechny možné superlativy, které se s knihou spojují nemůžu říct, že by mne okouzlila natolik, abych si ji někdy přečetl znovu. Snad za to mohl právě ten lehký tón, s nímž je příběh vyprávěn, a který se podle mne hodí lépe pro knihy určené mladším čtenářům. Rozhodně nechci kvality této knihy shazovat, to v žádném případě. Každý ať si udělá svůj názor. Jen za sebe můžu říct, že si mne nezískala.

Madam Brbla  | ***** 20.07.2009 16:12

Podobně jako avatar2 jsem si tuto knihu vzala sebou na podzimní dovolenou – a to hned ze dvou důvodů: A) tušila jsem, že pro lepší zážitek bude román vyžadovat specifičtější atmosféru než byt v králíkárně uprostřed sídliště, B) měla jsem pocit, že čtení bude nelehké a nechtěla jsem tedy mít po ruce jinou knihu, kterou bych mohla „Jonathana Strange a pana Norrella“ nahradit. V prvním případě jsem se nemýlila, kniha je jako stvořená do ušáku ke krbu, se sklenkou whiskey (nebo šálkem horkého čaje pro nás abstinenty:-)) po ruce, zatímco za oknem řádí sněhová vánice či podzimní plískanice. Druhý předpoklad rovněž nebyl úplně od věci, chvíli mi trvalo se začíst… Ale potom jsem už nemohla přestat, zcela okouzlena viktoriánskou atmosférou, nádherným jazykem, jemným humorem, rostoucím napětím i temnotou a v neposlední řadě pečlivě vypiplanými postavami, zvláště ústřední dvojicí mágů, co jsou povahově odlišní jako den a noc. Strange je zdánlivě ten dobrý sympaťák, zatímco neurotický pan Norrell je ztělesněním všemožných nectností (můj oblíbený „hrdina“:-)). Ovšem v konečném důsledku nic není černobílé. Víc neprozradím; pokud jste trpěliví čtenáři, schopní ocenit krásnou, vymazlenou jazykovou formu a kouzelnou atmosféru, pak neváhejte a „Jonathana Strange a pana Norrella“ si určitě přečtěte. Nebudete litovat, jde o skutečně nevšední zážitek. 95%

Gaudericus  | ***** 04.08.2009 09:21

Tuhle knížku jsem bral jako výzvu a to jako výzvu, kterou stejně nechám plavat. Když jsem si půjčil takřka osmset stránkový špalek v angličtině, docela jsem žasnul nad svojí troufalostí. O asi dva měsíce později jsem žasl nad tím, že jsem tu knihu dočetl. Je opravdu skvělá – originální, přestože jazyk i prostředí působí starosvětsky, Britská – plná jemného humoru, kterému se nejde aspoň pousmát. Trochu mě zklamalo závěrečné vyvrcholení, ale to asi jen proto, že jsem se namlsal na předchozích 700 stranách. I tak hodnotím na max, protože už dlouho nevyšla tak výborná a novátorská kniha. I když Gaiman to s tím „Unquestionably the finest English novel of the fantastic written in the last seventy years“ podle mě trochu přehnal (přece jen v posledních sedmdesáti letech vyšel i Pán prstenů … aspoň že Hobit je starší :-)). Každopádně Susanna Clarke na knize nepracovala deset let nadarmo a veškerou slávu i úspěch si podle mě beze zbytku zaslouží.

magnas  | ***** 02.09.2009 19:39

Po dlouhé době na mě dýchl duch verneovek a navíc tam, kde jsem ho nečekal. Clarkové se podařilo stvořit velmí yvláštní knížku. Ač se zdá, že v ní čas neplyne příliš rychle a prakticky nic se neděje, opak je pravdou. Nespočet postav se proplétá anglickou společností i napoleonskými válkami a vytváři tak neskutečně poutavou mozaiku příběhů – tu smutných, tu veselých a velmi často originálně zabalených. Velkým plusem knihy je i to, že ač pojednává o studiu magie, tak se čtenář nemusí bát, že na každém kroku narazí na uhrovité studenty, kteří berou boj se zlem jako hru. Jonathan Strange i pan Norrel jsou gentlemani každým coulem a sluší jim to víc, než nejmodernější létající koště.

elanius  | **1/2 14.10.2009 11:36

Nebudem autorku kritizovať za to, že sa jej predstava o mágii diametrálne odlišuje od mojej, napriek tomu sa k hodnoteniu plným počtom hviezdičiek nedokážem ani len priblížiť. Štýl je detailne prepracovaný (ale práve preto ťažkopádny), čo by sa celkom hodilo k popisovanému obdobiu, problémom však je to, čo pokladám za podstatné – príbeh. Príbeh postáv, z ktorých ťažko možno k niektorej cítiť sympatie (až na jednu, dlhú dobu nepodstatnú, výnimku), je jedným slovom nudný. Načo sú siahodlhé opisy prostredia, keď sa v ňom nedeje nič zaujímavé. Ak by som sa chcel dozvedieť niečo o spôsobe života vyšších vrstiev britskej spoločnosti v predchádzajúcich storočiach, tak si prečítam niečo od sira P.G.Woodehousa a aspoň sa zasmejem. Knihu odporúčam predovšetkým ľuďom, ktorí by si radi prečítali Times-y a nevedia po anglicky.

Duirin  | **** 07.02.2010 23:11

Knihu jsem bral do ruky s trochu smíšenými pocity. Věděl jsem o kladných recenzích a právě proto jsem se trochu bál, abych nebyl zklamán. Navíc když jsem viděl tu bichli o 700 stranách, říkal jsem si, co když mě to moc nechytne?
Po dnešním dočtení můžu s klidným svědomím prohlásit, že to určitě stálo za to, zklamán nejsem. Ale zároveň nemůžu říct, že bych byl unešen jako většinu již dříve komentujících. Svědčí o tom minimálně to, že knihu jsem četl více než měsíc. Bohužel se mi totiž nestalo to, že by mě děj vtáhnul natolik do sebe, že bych se nemohl dočkat, kdy si zase budu moct sednout ke čtení. Výjimkou budiž posledních asi 150 stran, které jsem prakticky zhltnul za víkend.
Kniha je rozdělena do tří částí. Z počátku mě u knihy držela nejvíce zvědavost – netradiční styl psaní, který je ale naprosto dokonalý pro dokonání atmosféry knihy; otázky „co z toho bude“; poznávání pana Norrella, který ztrácel čím dál tím více mé sympatie; dohady nad Johnem Childermassem – ten se totiž stal mou oblíbenou postavou. Některé kapitoly mi ovšem přišly opravdu zbytečné a nudné. Krizi jsem měl hlavně v prostřední části, přestože jsem si Strange od začátku oblíbil. Poslední část je nazvaná John Uskglass (Král Havran) a přestože mě název této části zklamal, teprve zde se začíná děj rozjíždět a pomalu do sebe začíná vše zapadat a ty střípky, které jsme se dozvěděli v prvních dvou částech, zde autorka bohatě využívá.

Tedy 10 let práce autorky je na knize opravdu zdát, knihu můžu doporučit, jediná moje výtka vede na obsáhlost – 700 stran není málo a díky nim nehodnotím lépe.

Miss Utahraptor  | ****1/2 19.04.2010 20:18

Měla bych jedinou malilinkatou výtku- autorka mohla psát rychleji, abych já nemusela číst tak pomalu… ;D Nechápu, jak jsem něco tak vynikajícího mohla číst tři týdny- nedostatkem času to nebude.

Dext1  | 1/2 12.08.2010 19:04

Buď jsem četl jinou knihu než všichni ostatní evidentně nadšení čtenáři nebo se prostě jen dokonale netrefila do mého vkusu. Je sice milé, že autorka moc hezky popisuje krajinky, ale v podstatě nic se celou dobu neděje (nebo alespoň nic, co by mě alespoň trochu zaujalo). Děj, který by stačil na delší povídku, roztažený do mnoha set stran naprosté nudy. Magie, jakou bych snad ani magií nenazýval. Poprvé jsem si musel pevně stanovit počet stran, který musím za den přečíst (bylo jich 20, protože víc bych asi opravdu nedal), abych to vůbec dočetl. Většinou zvládnu tak 4 nebo 5 knih za měsíc, ale tuhle jednu jsem za měsíc přečíst nedokázal. Ale jak je vidět, jsem v naprosté minoritě, takže svým komentářem rozhodně nechci nikoho odrazovat.

louza  | ****1/2 21.09.2010 13:39

Kniha s triviální hlavní linií a naprosto neuvěřitelným počtem postranních příběhů je psána na fantastiku netradičně ve staroanglickém duchu. Každý den z těch deseti let, které nad dílem autorka strávila je v textu ohromě znát a od absolutního hodnocení dělí oba mágy jen občasná nepoutavost děje a prapodivný závěr. Kniha uspěla měřítku téměř masovém – rozhodně ne nezaslouženě.

Strýček Biolit  | ** 02.04.2012 15:55

Byl jsem nalákán pochvalnými recenzemi. Byl jsem nalákán vysokým hodnocením čtenářů. Žel, číst tuto knihu bylo utrpení. Nuda, nuda, nuda, nuda. Popisy, popisy, popisy, popisy a pak opět spolehlivá nuda. Snad krom dvou momentů (v celé knize!), kdy se dostane do popředí nějaká ta „akce“ (a i v úvozovkách je to sakra silné slovo, co se knihy týče). A přitom má kniha celkem zajímavý nápad (jedna hvězda) a vytříbený jazyk (druhá hvězda). Jenže nápad je zcela utopen v popisech, vytříbený jazyk pak člověku začne lézt na nervy právě kvůli tomu kvantu popisů (čeho je moc, toho je příliš).

Akamu  | * 06.10.2013 13:56

opravdu nevím co na téhle knize kdo vidí, půjčil jsem si jí plnej nadšení jak jí všichni chválili a je to jedna z hodně mála knih co sem prostě nedal, četl jsem a pořád čekal že se něco začne dít a nezačalo, asi v půlce sem to vzdal… možná se k ní někdy zkusím vrátit

Speedemon  | 1/2 08.07.2014 19:50

Ještě nikdy jsem nebyl radši, že jsem něco dočetl. Tak příšerně nudná tato kniha byla. Hlavní postavy v podání Jonathana Strange a pana Norella jsou extrémně nesympatické, nezajímavé a nezábavné. Všechny další postavy kolem jakbysmet. Každý je gentleman a chová se jak trubka. Místy jsem měl nutkání knihu zničit a postavám jsem přál příchod nějakého šíleného psychopata, který by je do jednoho zamordoval. Jak čtu příspěvky kolem, možná jsem si zážitek z knihy zkazil sám. Nevzal jsem si dovolenou a nebyl připravený na tak pomalé tempo. Ale nechce se mi věřit, že by mě kniha bavila za jakýchkoliv podmínek. Odrazovat vás od toho nebudu, je vidět že patřím spíš k menšině, ale já osobně jí rozhodně nemůžu doporučit a jednu hvězdu dávám jen za krásné zpracování knihy, které by si zasloužili i jiní autoři.

The.Day.X  | ***** 22.06.2015 15:49

Kniha zfilmována jako seriál v produkci BBC. Opravdu vřele doporučuji všem, kdo knihu četli. Seriál sice jede ve vysokém tempu, ale postavy jsou naprosto dokonalé! http://www.csfd.cz/film/231162-jonathan-strange-mr-norrell/

MartinJ  | ***** 29.03.2016 23:07

Od první strany si mě kniha zcela získala a už velmi dlouho jsem se v ději necítil tak „doma“ jako zde. Je pravda, že některé pasáže jsou trochu rozvleklé a snad i zbytečné (např. kapitola 48 a pánové Minervois a Forcalquier), ale nic z toho není na ubrání ani půl hvězdičky. Nakonec i tyto pasáže pomáhají budovat atmosféru a sympatickou obyčejnost či domáckost celého děje, který vůbec obyčejný není. Co je naprosto geniální je rozsáhlý poznámkový aparát, který jednak dokonale posiluje dojem faktografičnosti celé práce a jednak zajímavě doplňuje informace, které jsou někdy pro děj i důležité, ale spíše umožní čtenáři o atmosféře popisovaných dějů nejen číst, ale přímo plasticky si je představovat.

Musím souhlasit s některými dalšími komentáři, že postavy nejsou beze zbytku sympatické a už vůbec ne černobílé. Navíc se během děje vyvíjí, jak postavy, tak čtenářské sympatie. Ale to určitě není na škodu, naopak.

Také jsem po dočtení poslední kapitoly zalitoval, že neexistuje pokračování. Ale nevím, jestli by k takhle dokonalému dílu bylo ještě co dodat.

Methat  | ****1/2 05.07.2020 21:44

K tejto knihe som pristupoval s rešpektom, predsalen sa jedná o 1000 stranový špalok a ako každá takáto tučná kniha sa zle nosí, keď človek viac cestuje.

Príbeh sa odohráva v 19. storočí medzi anglickými gentlemanmi. A slovo „gentleman“ nájdete takmer na každej strane. Je to príbeh začínajúcej mágie, ktorá sa z Anglicka vytratila a príbeh dvoch gentlemanov – Norrella a Stranga. Tí ju majú do Anglicka opäť priviesť. Začiatok a v podstate celá kniha ide vo veľmi pomalom tempe, ktoré môže niekoho odradiť, no vďaka autorke a jej pútavému štýlu sa od textu tak ľahko neodtrhnete. Celá kniha je pretkaná ľahkým humorom, ktorý text ešte zľahčuje, pritom pôsobí skôr ako odborná literatúra o skutočnej mágii, keby sa v našom svete vyskytovala. Postavy sú zapamätateľné a Norrell sa od Strange líši ako voda a oheň. Musím spomenúť aj úžasný preklad pána Janiša a výborný pevný a pritom ľahký obal.

Kniha vznikala 10 rokov a za ten čas autorka priviedla text k dokonalosti. Stačí si prečítať zopár z množstva mini-príbehov pod čiarou, ktoré pridávajú na uveriteľnosti sveta. Mne k plnému počtu chýbalo viac akcie, viac kúziel a viac pohybu v príbehu, pretože je veľmi dlho statický a nič sa v podstate nedeje. Mágia bola iná, než som si predstavoval a je veľká škoda, že naozaj dlhý dlhý čas sa neukáže. A záver ma neuspokojil, pretože zostal otvorený a pokračovanie nie je – ale možno si pozriem seriál a doplním chýbajúce časti puzzle. 90%



WebArchiv - archiv českého webu