kniha » Húrinovy děti
v Top10 13 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 162
Húrinovy děti Více vydání = více obálek.

J. R. R. Tolkien

Húrinovy děti

Kniha vyšla i pod názvem:
Húrinove deti
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

kniha patří do světa: Středozem

Kategorie: fantasy

originální název: The Children of Húrin
originál vyšel: 2007

vydání: Argo (web) 2007; Slovart (SK) 2007; Slovart (SK) 2012

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
willis  | **** 29.10.2007 10:18

Ch. Tolkien ve své až badatelské práci ukazuje, jak by se mělo přistupovat k dědictví po předcích. Příklad by si z něj měl vzít třeba B.Herbert.

path  | ***** 12.01.2009 22:21

Myslím že příběh Hůrinových dětí je mnohem vážnější a epičtější než u Pána Prstenů, zároveň díky neúplnému dokončení knihy nabízí mnohem více prostoru k přemýšlení a uplatnění vlastních představ.

Strýček Biolit  | ***** 20.04.2012 01:06

Nádherná kniha. Ačkoli jsem spíše knižní asketa (když to jde, tak knihy menšího formátu bez ilustrací, třeba zrovna u Pána prstenů :)), tak musím říct, že tadle kniha se prostě povedla. Od obálky, přes ilustrace až po samotné provedení (bílý papír! řekněte, kde dnes naleznete fantasy knihy na bílém papíru?).

Teď už k samotnému dílu. Pro Túrina mám prostě slabost. Chudák dostal naloženo tolik, že by se z toho nervově zhroutili i všichni antičtí autoři tragédií – a že ti uměli pořádně „osladit“ život svých hrdinů. Všem fanouškům Středozemě knihu doporučuji. A vůbec nevadí, že jste (trochu odlišné) verze četli již v Nedokončených příbězích nebo Silmarillionu. Túrin si zkrátka podobnou knihu jednoduše zaslouží.

LuciusWlk  | **** 03.06.2012 18:06

Tolkien byl Pan vypravěč a je jen škoda, že po sobě nezanechal mnohem víc děl. na druhou stranu, je tady patrná kvalita nad kvantitou a u Húrinových dětí tomu není jinak. Příběh je temný, ale strhující! Nádherné ilustrace jsou další příjemný bonus.

SONP  | ****1/2 22.01.2014 06:59

Na rozdíl od Pána Prstenů a nově i Hobita není u Húrinových dětí fantasie čtenáře kontaminována filmem (nic proti nim). Kulisou je potopená země Beleriand a postavy jsou o poznání temnější a rozervanější, než v známějších dílech. Na druhou stranu dílo nedosahuje takového stupně autorovy posedlosti množstvím postav, takže ač je vzadu obligátní rejstřík, nebudete do něj nahlížet každých pět minut jako u Sillmarilionu, což je jistě pro čtenáře klad. Pro každého fanouška Středozemě by měla být povinnost tuto knihu znát a přečíst. ****1/2 – půl hvězdičky jsem srazil za to, že dílo není delší, i tak je úžasné, co dokáže Ch. Tolkien z té hory otcových papírů (sám mám tátu vědce a vím, jak to může vypadat) vydolovat za skvosty

Gaarq  | **** 27.04.2016 07:20

christopher tolkien se podujal redakčně spojit jednotlivé části příběhu o túrinovi a povedlo se. původně roztříštěný příběh (i jen samostatným vydáním) dostal větší říz (i když text často působí příliš suše a popisně). je to příběh velmi temný, a přestože třeba budoucí obyvatelé středozemě vzpomínají na popisované věky v písních s heroickou nostalgií (třeba gimli v pánu prstenů), byly to doby drsné a radosti v nich moc nebylo; na všem ležel stín nepřítele o poznání hroznějšího, než kdy bude sauron.

JRRT měl v úmyslu stvořit dvě výrazné legendy – o berenovi a lúthien a o húrinových dětech (narn i chîn húrin). v tom druhém, jeden z potomků húrinových, túrin turambar, nese prokletí a ač vykoná mnoho hrdinských skutků, jako černý dým se za ním táhne neštěstí, zmar a smutek. druhý předpokládaný hrdina, tuor, túrinův bratranec, který měl být naopak světlým momentem příběhu, otec eärendila a děd elrondův, nedostal krom pár zmínek skoro žádný prostor. zůstává tak docela bezútěšný příběh túrina, který prchá před sudbou vloženou morgothem na jeho otce húrina a která jej nakonec dostihne se vší tíhou.

za zmínku stojí, že v komplexním světě JRRT čeká túrina ještě jeden hrdinský skutek, na konci času, při poslední bitvě, dagor dagorath, zabije samotného melkora a sejme tak definitivně černý stín jím vložený do osudů lidí.

louza  | ***** 16.12.2019 13:50

Jeden z velkých příběhů Silmarillionu se dostal mezi čtenáře ve formě zhuštěné mytologické verze v rámci magnum opusu a později i v různých podrobnějších verzovaných frgametech skrze Nedokončené příběhy. Christopher Tolkien v této knize skládá příběh do nejucelenější možné mozaiky bez toho, aby ho nějak obšírně komentoval, či dovysvětloval. Proto jsou Húrinovy děti přesně tou knihou, po níž chcete sáhnout těsně po dočtení Pána Prstenů (včetně dodatků). A nebudete zklamáni. Podmanivý příběh prokletého tragického hrdiny, jemuž se i přes dobré záměry vše drolí v rukou, kalí snad jen vědomí, že v těch opravdu klíčových a revolučních aspektech příběhu se Tolkien až nezdravě inspiroval v Eddě. Jinak jde ovšem o skvěle podchycený šlapavý příběh ze Středozemě z něhož editor tentokrát vyždímal maximum možného. Perfektní kniha excelující i obrazovým doprovodem Alana Lee, který je tu v životní formě.

Strider  | **** 04.09.2020 14:03

Oproti verzii príbehu uverejnenej v Nedokončených príbehoch je zmien a doplnkov žalostne málo. V podstate si vybavujem o čosi rozšírené Túrinove detstvo a mierne úpravy pobytu u trpaslíka Míma. Inak sú to len drobnosti, kvôli ktorým podľa mňa nebolo potrebné vydávať samostatnú knihu. Vráťme sa ale späť k náplni knihy. Tú tvorí Tolkienov najrozsiahlejší a najucelenejší príbeh zo starých čias, osudová tragédia priam antických rozmerov. Spracovaním je ale aj tak dosť skratkovitý a oproti klasickým románom ťažkopádne podaný s minimom dialógov. Odporúčam ho preto len Tolkienovým fanúšikom (medzi ktorých sa bezo zvyšku radím). 8/10



WebArchiv - archiv českého webu