kniha » Syn včerejška
chce si přečíst 1 | má v knihovně 35
hodnotilo: 19
76%
Syn včerejška

Ann Carol Crispin

Syn včerejška

série: Star Trek
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: Yesterday's Son
originál vyšel: 1983

vydání: Baronet (web) 1993


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 21.04.2012 15:11

Spíše než kniha jde o rozsáhlejší novelu, která volně navazuje na jednu z epizod Klasické série. Zcela náhodně vychází najevo, že první důstojník Spock zanechal během nedobrovolné cesty časem na vzdálené, dnes už neexistující planetě syna, což nelze nechat bez odezvy. Kamenem úrazu je ovšem fakt, že k jeho narození došlo následkem pro Vulkánce silně ostudných okolností, onen syn má o svém otci poněkud zkreslené představy – a Spock pro změnu rozhodně není otcovský typ.

„Syn včerejška“ ukazuje, v čem je Star Trek nejsilnější: V postavách, ve vztazích lidí a v tom, jak se vyrovnávají s nepředvídatel­ností života. Kniha plyne rychle, nenudí, dějové zvraty jsou logické a nevadí ani mírně očekávaný závěr. Možná nejlepší ST román z této „staré“ řady.

Phoenix  | *** 06.09.2013 17:20

Kniha přináší „nový“ pohled na prvního důstojníka Spocka, který se ocitá v roli, ve které si rozhodně nepřál být dobrovolně. Spock zjišťuje, že má nemanželského syna a rozhodne se ho vzít pod svou ochranu. Pro autorku je to úžasná příležitost, jak z této postavy vyždímat něco nového. Bohužel se jí to moc nedaří. Na jedné straně Spockovi přidává jisté emoce, které se k němu jako Vulkánci vůbec nehodí, a na druhé straně ho nechává naprosto chladným i na Vulkánce, co v případě Spocka není vůbec dobře, když má lidskou polovičku. Rozhodně zajímavější by bylo, kdyby Spock řešil nějaké dilema, kde by se praly o prim jeho lidské instinkty s Vulkánskou filozofií.



WebArchiv - archiv českého webu