kniha » Ruiny
chce si přečíst 3 | má v knihovně 8
hodnotilo: 10
80%
Ruiny Více vydání = více obálek.

Scott Smith

Ruiny

Kategorie: horor

originální název: The Ruins
originál vyšel: 2006

vydání: Ikar (SK) (web) 2007; Knižní klub (web) 2007

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 10.11.2008 10:26

Velmi příjemné překvapení z pera pro mě neznámého autora. Po malinko rozpačitém, nicméně krátkém úvodu, je čtenář společně s šesticí mladých hrdinů vržen do úmorného vlhka a vedra mexické džungle. Původně dobrodružný příběh brzy přerůstá v thriller a postupně v děsivý, brutální horror. Dvě ženy a čtyři muži jsou nuceni čelit nejen tajemnému a krutému nepříteli, ale také vlastním slabostem a chybám. Spisovatel si dal záležet na psychologii postav, jejich různorodé charaktery i komplikované vztahy jsou důležitou, neoddělitelnou součástí beznadějného boje se strašlivou situací, v níž se hrdinové ocitli. V knize je pár nechutně krvavých, velmi sugestivně vylíčených scén, nelze ji proto doporučit čtenářům se slabším žaludkem. A nakonec připojuji důsledné varování: pokud si tento skvělý horror opravdu chcete vychutnat, NEČTĚTE ŽÁDNÉ INFORMACE Z PŘEBALU KNIHY!!! Vyhněte se úryvku, který prozrazuje až moc o nepříteli, jehož byste měli odhalovat po částech. A raději zavřete oči, abyste ani okem nezavadili o „anotaci“ na okraji přebalu – ta totiž hodně precizně (včetně pořadí umírajících) stručně popisuje děj až do strany 393 (román má 430 stran). Já jsem bohužel i při letmém pohledu zjistila podstatně víc, než bylo vhodné:-(. Tvůrce této necitlivé pseudoanotace bych s gustem nakopala do pr*ele. Až na tento nedostatek mohu příznivcům drastických příběhů „Ruiny“ jedině vřele doporučit.

trudoš  | ***** 05.03.2018 23:13

Nikdy, opravdu nikdy, nejezděte na neznámá exotická místa, obzvláště když se nedokážete dorozumět s místními domorodci. Příkladem budiž šestice výletníků, hrdinů této knihy.
Hororů tematicky zaměřených na zmutované cosi, co pomalu vyvražďuje mladé, krásné a do nedávna šťastné turisty, je mnoho a mají i svá nepsaná pravidla. Dlužno říci, že Ruiny je bezezbytku splňují a zároveň mají tendenci být něčím o chlup lepším. Hodně tomu pomáhá vynalézavost Scotta Smithe, který se zaměřuje především na psychologii postav v situaci „ztraceni v džungli s masožravou bestií za zády a bez možnosti návratu“. A excelentně se mu daří celých čtyři sta stran, aniž byste tloukli hlavou o stěnu nad primitivností zápletky. Nepřichází s ničím novým, pouze využívá staré osvědčené způsoby a to s naprosto fantastickým výsledkem.
Rád bych na závěr varoval před anotací, která – z nějakého mně nepochopitelného důvodu – prozradí prakticky děj tři čtvrtě románu. I tak Ruiny určitě nezklamou, jste-li žánrovým fanouškem.



WebArchiv - archiv českého webu