kniha » Un Lun Dun
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 64
hodnotilo: 56
76%
Koupit knihu:
Minotaur
Un Lun Dun Více vydání = více obálek.

China Miéville

Un Lun Dun

Kniha vyšla i pod názvem:
An Lan Dan
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: Un Lun Dun ˙
originál vyšel: 01/2007

vydání: Laser-books (web) 2007; Laser-books (web) 2007; Monokel (web) 2023

odkazy: 8x [recenze]


Komentáře:
Ekyelka  | *** 08.08.2008 16:58

Skvělá knížka – pro mou patnáctiletou neteř. Nemohla jsem se ubránit pocitu, že je to příběh silně inspirovaný Alenkou v říši divů (jak jinak). Přesto China odvedl dobré řemeslo a opět si pohrál s předměty i postavami, takže vytvořil celkem zajímavý kousek.

supeto  | ****1/2 06.11.2009 13:08

Po trochu kostrbatom zaciatku som si knihu zacal neuveritelne uzivat v momente, ked opraty osudu vzala do svojich ruk Deeba, a svojim asertivnym, originalnym a vtipnym pristupom k rieseniu problemov, pred ktorymi pravidelne stoja hrdinovia fantasy pribehov, burala jeden klise mytus za druhym. V kategorii knih pre mladez je podla mna o dve triedy dalej ako konkurencia.

jethro.tull  | **** 17.06.2010 20:58

Mám podobnou zkušenost jako supeto. Zpočátku jsem se vůbec nemohl do knihy začíst. Abych byl přesný, trvalo to dost dlouho, asi do 150. strany. Byl jsem mnohokrát rozhodnutý, že knihu odložím a nedočtu. Ale pak příběh nabíral obrátky a začal být strhující a teď, po dočtení knihy, jsem rád, že jsem ji neodložil.

Karas  | ****1/2 13.03.2016 19:49

Super knížka, oproti Nádraží perdido se četla mnohem lépe, přeci jen kombinace příběhu o dětech a fantaskního světa s celku podařeným příběhem sedí tak nějak lépe.

trudoš  | ***1/2 11.03.2018 22:14

Po několika románech plných deprese se China Miéville rozhodl šplhnout si něčím veselejším. Městská fantasy pro mládež Un Lun Dun je přitom evidentní poctou Lewisu Carrollovi (nebo Clivu Barkerovi, záleží čí svět za zrcadlem máte radši), takže si na ní pochutnají lidé jakékoliv věkové kategorie. A nejvíce samotní Londýňané, protože domácími kulisami je vyprávění přímo prošpikováno.
Dějová linka se točí kolem dvou kamarádek, jež se za tajuplných okolností dostanou do neMěsta. Zde se musí postavit stvoření jménem Smog, jehož jedinou touhou je vše živé spálit a pohltit. A právě Zanna a Beeba jsou těmi, kdo mají vše změnit. Jedna z nich je dlouho očekávaná Vyvolená a ta druhá… ta prostě koná, aniž by k tomu potřebovala nějaká proroctví.
Opět si tak člověk může užít autorovu potrhlou fantazii, tentokrát okořeněnou jeho vlastními ilustracemi, jež vůbec nejsou špatné. Zápletka je přímější a dějovější, na druhou stranu jí chybí jakýkoliv přesah, opomeneme-li tedy ekologicko-recyklační ponaučení.

jasonix  | **** 08.05.2022 17:33

No ano, Alenka jako by se tam chichotala někde v pozadí. Mievillova bizarnost, absurdnost a hravost je s Carrollem kongeniální. Pokud by to ale nenapsal China Miéville, nýbrž řekněme Čenda Vomáčka, měl bych podezření že tam za oponou funí také Páralovo Mnohozvíře. Dal jsem si opáčko po cca 15 letech, tentokrát se synem a dcerou ve formě čtení před spaním. A musím konstatovat, že i napodruhé (a po několika YA čtených s děckama) jsem se tímhle pasvětem zase nechal strhnout a okouzlit.



WebArchiv - archiv českého webu