kniha » Převtělení Timothyho Archera
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 31
hodnotilo: 23
83%
Převtělení Timothyho Archera

Philip K. Dick

Převtělení Timothyho Archera

série: Valis
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: The Transmigration of Timothy Archer
originál vyšel: 05/1982

vydání: Argo (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
zdenda  | ***** 20.01.2008 14:07

Zrovna jsem tuto knihu dočetl. Zkrátka je úžasná. Četl jsem ji dlouho (přiznávám), protože je tak plná myšlenek a filosofie, že se prostě nedá číst najednou, ale pouze po kouskách. Vždy několik stran a odpočinek a přemýšlení o napsaném a potom znovu číst a stále dokola. Není to strhující román plný děje (to asi u Dicka ani nehrozí), přesto ve mě kniha zanechala hluboký dojem. Vřele doporučuji všem, kteří preferují přemýšlení před akcí a filosofii před krví. Určitě se k této knize ještě několikrát vrátím, abych už nebyl hnán do konce a čekal, jak se vše vyvine a dopadne, ale abych mohl jenom číst a znovu přemýšlet.

BlackDawn  | ****1/2 13.06.2010 14:57

Třetí kniha gnostické série, je již plně čitelná i pro běžného čtenáře. Příběh vypráví životní osudy Angel Archerové, které v průběhu děje zemřou tři nejbližší osoby, aby ta nejdůležitější, biskup Timothy Archer se vrátila na svět v novém převtělení. Kniha plná otázek o existenci boha a důvodů k existenci víry samotné. Kniha se bude líbit každému, kdo při čtení rád i trochu přemýšlí a má svůj vlastní pohled na svět. Ukazuje, že i jakákoliv víra může mít dvě strany mince a že ani záměry Satana nemusely být nutně špatné.

Honzeecheck  | ***1/2 12.06.2014 09:53

Konečně jsem Dickovu zavěrečnou trilogii dokončil a musim říct, že to nebylo snadný čtení. Psal to v době, kdy už mu z drog definitivně hráblo, věřil, že k němu promluvil bůh a pokusil se s tim nějak popasovat. Na jednu stranu si přitom uvědomoval, že už je to šílenství, snažil se k tomu proto postavit racionálně a logicky vše zdůvodnit a vysvětlit. Jenže šílenství nevysvětlíš, ač se snažíš sebevíc. Hodně náročný čtení plný odkazů na bibli, její různý výklady a latinský filosofy v kombinaci s mimozemštanama, laserovýma paprskama, který ovládaj lidi, halucinogeníma houbičkama a bůhví čím ještě. Ujetost, která až v tomhle závěrečnym, oproti předchozím značně umírněnějším a civilnějším díle začala jakž takž dávat smysl…



WebArchiv - archiv českého webu