kniha » Dračí carevna
v Top10 4 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 122
hodnotilo: 151
88%
Koupit knihu:
Minotaur
Dračí carevna Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Dračí carevna

Kniha vyšla i pod názvem:
Dračia cárovná
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Bohatýr
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - historická - hrdinská fantasy

originální název: Dračia cárovna

vydání: Wales (web) 2007; Artis Omnis (web) 2017; Argo (web) 2023

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | ***** 02.01.2008 17:23

Ocelové žezlo mě velmi příjemně překvapilo – předchozí Ďurovu sérii o Černokněžníkovi předčilo nejméně o stupeň. Ovšem Dračí carevna mě vyloženě nadchla. Přečetla jsem ji takřka jedním dechem a bez nadsázky ji řadím mezi nejlepší fantasy knihy, které jsem měla tu čest přečíst. Historické reálie a osobnosti se míchají s množstvím bájí a pověstí, vše je prošpikováno krvavými souboji, magií a intrikami, děj plyne hladce, svižně, bez jakýchkoliv nudných pasáží. Vystupující postavy jsou „živé“ (i když ne všechny charaktery jsou propracované do hloubky), rozhovory nepostrádají šmrnc a vtip. Neskutečně čtivá kniha, kam se hrabe grafoman Sapkowski se svým Narrenturm. 95%

Majkl  | ***** 18.01.2008 14:58

Druhý diel historickej fantasy Bohatýr ma veľmi prekvapil. Musím súhlasiť s vývinom autorovho štýlu písania, zápletok a pod. Po nedávnom prečítaní Černokněžníka som zaregistroval obrovský rozdiel v kvalitách Červenákových kníh. Dej knihy ma výborne zabavil, je svižný, veľmi čtivý, autor knihu ozaj prepracoval, či už sa to týka postáv, dejových zvratov alebo reálií. Postavy boli v jedničke trochu nevýrazné, v dvojke sa s nimi čitateľ ztotožní veľmi rýchlo. Dej knihy je prepracovaný, prvá časť knihy nie je tak dobrá ako druhá, druhá je o stupeň lepšia, vďaka bojom s Jagou, Tugarinom. Najlepšia časť knihy je finále, ktoré začína prechodom cez most, pokračuje bojom s Tugarinom, a zakončuje boj s Večernicou. Červenák si moje srdce získal hlavne prepojením legiend do svojho deja. Na túto knihu skrátka negatívny komentár napísať nemôžete. Jediné, čo ma trochu zmiatlo, je ukončenie. Ak by som nevedel o pripravovanej trojke, asi by som to inak nezistil, pretože dej je tu ukončený a mnoho otáznikov mi nezostalo po dočítaní. Takže tešme sa na trojku. Zaujímalo by ma či sa dá táto kniha prekonať a zatieniť trojkou, keďže je tak výborná. Verím však, že Bohatýr 3 bude minimálne tak dobrá ako Dračí carevna. A na 99% ešte lepšia.

shpina  | ***** 08.08.2008 10:31

Pro mě ještě o trošičku lepší než první díl. Je s podivem, že si Juro na celých 400 stranách vystačil prakticky s jedinou linií příběhu. Oproti prvnímu dílu hodnotím kladně hlavně prokreslení charakterů jednotlivých družiníků a lepší finále.

papuja  | **** 02.02.2009 22:24

Je opravdu vidět jak se Červenák zlepšuje. Druhý díl se mi líbil více než první. Je škoda, že nejsou lépe popsány charaktery jednotlivých postav a že je jen jedna dějová linie. Těším se na třetí díl a myslím, že se autor zase o trošku zlepší.

Svarec  | **** 01.05.2009 14:53

Poplavu tak trochu proti proudu, mně se první díl líbil o něco víc než druhý. Dvojka je kvalitativně na stejné, ne-li vyšší úrovni. Dobrý děj, výtečné postavy, autorova bohatá fantazie a úchvatné finále. Bohužel, čekal jsem něco ve stylu první dílu, čili něco přesně mezi fantasy a historickým románem. Ne že by to bylo špatně, ale prvních asi 150 – 200 stránek jsem si neužil tolik, jako kdybych od začátku čekal čistokrevnou fantasy plnou běsů a akce…

samuelk  | ***** 24.05.2013 18:43

Podľa mňa najlepšia kniha z celej trilógie. Zatiaľ čo sú Ocelové žezlo a Bílá věž značne historické s menšími náznakmi fantasy, Dračí carevna sa nesie viac v „slovanskom“ štýle, sledujeme osud menej postáv, ktoré musia splniť dôležité poslanie, ani netušiac, čo ich vlastne čaká. Prvá polovica príbehu je až neuveriteľne pomalá, hrdinovia sa pripravujú na dlhú cestu, ktorá začína veľkou bitkou s kugurakom – krutým vládcom, o ktorom sú ľudia presvedčení, že je bájnym potomkom bohov. Druhá polovica knihy je výrazne lepšia, hlavní hrdinovia príbehu sa stretávajú s besmi i vecami nad ich chápanie, narazia na tajuplný národ, obývajúci nehostinný sever a zažijú tiež zopár nezabudnutelných okamžikov…

avatar2  | *** 12.06.2015 14:07

(čteno v elektronické podobě). Ale jo, jako lehké čtivo do MHD to není špatné, jenom je to poněkud repetetivní (shromáždit se – plán – výprava – řežba – komplikace – regroup – a opět to samé) a je tam skutečně přes míru praslovaského výraziva. Ale pohybuje se to v mantinelech žánru, ani nebudí nadšení, ani neuráží, takový průměr.

trudoš  | ***1/2 11.06.2017 22:56

Dračí carevna pokračuje tam, kde skončilo Ocelové žezlo, jen s cca ročním odstupem. Jedna výprava skončila a k další už se tedy schyluje. A vzhledem k tomu, že hlavní padouch nám minule utekl, není asi moc velkou záhadou, o čem dvojka bude. Bohatýrská skvadra vyráží na dálný sever, na území tajemných Čudů. Jenže velekněz Tugarin není jediné nebezpečí, které tam na ně čeká…
Co oceňuji, je schopnost Juraje Červenáka umně do příběhu zakomponovat ruské byliny, aniž by člověk měl pocit, že výsledek působí nepatřičně. Ovšem vyprávění v důsledku trpí stejnými neduhy, jako to předchozí. Hrdinové splývají, děj je předvídatelný a záporáci nudní. Alespoň že tady klíčí zajímavá postava ve formě Koščeje, který našimi bohatýry určitě ještě řádně protřepe.
Druhý díl z trilogie je jinak opět uzavřeným románem, který má vlastní začátek i konec a navíc definitivně uzavírá dějovou linii z jedničky. O čem tedy bude závěrečný díl, je nepředvídatelné. Alespoň tak mohu doufat ve finální obrat k lepšímu.



WebArchiv - archiv českého webu