kniha » Na ostří nože
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 11
hodnotilo: 8
78%
Na ostří nože Více vydání = více obálek.

John Connolly

Na ostří nože

série: Charlie Parker
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - detektivní

originální název: Every Dead Thing
originál vyšel: 1999

vydání: BB art (web) 2000; BB art (web) 2002; BB art (web) 2013

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 08.04.2008 10:38

Thriller ve stylu „Mlčení jehňátek“, ve kterém se sporadicky objevují horrorové, nadpřirozené prvky. Knize docela… docela dost uškodil překlad – použitý jazyk působí zastarale a nikoliv moderně, dynamicky, zkrátka hovorově, jak by se u takového žánru (a drsných hrdinů) dalo očekávat. Významově byla překladatelka občas taky poněkud mimo: zvláště jsem nepochopila, proč hrdinové podávají prst, když od nich čtenář v daném kontextu očekává vztyčení prostředníku:-D. 70%

trudoš  | ****1/2 19.02.2019 10:18

John Connolly přivádí v život povedenou okultní detektivku, která bez problémů ustojí stávající konkurenci. Jen chybí humor a nadsázka, které by její vyznění trošku odlehčily. Ale možná právě díky tomu jsem byl ve výsledku s románem maximálně spokojen, protože se v mnoha bodech odlišuje od zaběhnutých standardů. A pravděpodobně je to ta temnota na duši u všech vystupujících postav, co mě nejvíc pohltilo. Běsy minulosti nedávají odpočinout nikomu a záleží jen, kdo povolí jako první – hrdinu nevyjímaje.
Co bych ale spisovateli vytkl, je kompoziční rozdělení zápletky na dvě poloviny. V první se řeší jeden případ, v druhé zase jiný, aniž by souvislost mezi nimi byla nějak důležitá pro celek. Možná to byl pokus dát čtenáři za jedny peníze dva příběhy, kdo ví. Druhá výtka je už důraznější, ovšem netýká se autora, ale překladatelky Karly Šmídové, jejíž práce na knize je děsivá. Nejsou to jen slova a věty, v některých momentech postrádají smysl celé odstavce. A to říkám jako češtinář amatér.



WebArchiv - archiv českého webu