kniha » Smrt přichází z podzemí
má v knihovně 4
hodnotilo: 2
60%
Smrt přichází z podzemí

Ruby Jarvis

Smrt přichází z podzemí

Kategorie: sci-fi - horor

vydání: Dilia (web) 1991


Informace / Anotace ke knize: Smrt přichází z podzemí

fantastická detektívka

Péčí známého brněnského fana Pavla Závischky se mi do ruky dostal čtvrtý kousek do této série, který je z ní jednoznačně nejlepší. Jde o knihu Smrt přichází z podzemí od Jarvise Rubyho. Kniha vyšla během chaotického přelomu desetiletí (1991) a téměř se o ní neví. Je to velká škoda, protože je to velmi kvalitní dílko.
Kniha je psána typickým stylem kafastrofických knih – několik hlavních hrdinů a několik dějových linií, které se vzájemně doplňují. Vše začíná sežráním zaměstnance kanalizací na pracovišti – tj. v kanalizační stoce. Od té chvíle se rozbíhá vědecké zkoumání důkazů a zároveň pokus o zastavení nebezpečí. Všichni se snaží seč mohou, ale samozřejmě dělají i chyby. Někdy je to z nepozornosti a někdy z nedostatku podkladů – v každém případě jsou ale hrdinové jen omylní lidé a žádní supermani.
I zde jsou krvavé scény a několik pěkných masakrů, ale nedočkáte se příliš mnoha krvavých podrobností. Tedy myslím to relativně oproti Slimákům. Lidí je tu sežraných dost, ale chybí morbidní podrobnosti o prožírání se střevy zaživa.
V průběhu času se vyjasňuje co to v kanálech vlastně je, jak se to tam dostalo, proč to vypadá tak, jak to vypadá a jak se toho zbavit. Děj má od začátku rychlý spád a kniha se velmi dobře čte.
Obálka je průměrná a absolutně nepřitažlivá.
Je to ale především katastrofický román, až potom horor a SF. Kniha rozhodně do žánru patří, ale doporučil bych ji především ctitelům hororu a katastrofické literatury.

http://interkom.scifi.cz/1998/19981020.htm

 



WebArchiv - archiv českého webu