kniha » Démonova kletba
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 54
hodnotilo: 57
83%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Fantasya.cz
Démonova kletba

Dan Abnett
Mike Lee

Démonova kletba

série: Warhammer - Malus Temná čepel
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Warhammer

Kategorie: fantasy - dark - meč a magie

originální název: The Daemon's Curse
originál vyšel: 2005

vydání: Polaris (web) 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
GeRony  | **** 06.09.2010 11:54

Prva kniha serie, na ktoru som bol velmi zvedavy. Dan Abnett je moj najoblubenejsi autor knih zo sveta Warhammer, takze som predpokladal, ze svojou pomocou knihu skvalitni. Prve, co ma potesilo, bol hlavny hrdina. Nie vzdy sa stava, ze mame moznost sledovat osudy zapornej postavy – a zo sveta Warhammeru este menej casto. Svet temnych elfov je vykresleny dokonale – intriky, zrady, vrazdy, mucenie. Tazka atmosfera podozrievania a strachu zo zrady od najblizsich – ci uz rodiny alebo priatelov (ak nieco take ako priatel medzi temnymi najdete). A tak skor, ako zradia vas, zradite vy ich :) Inak je to klasicky pribeh o putovani druziny a hladani artefaktu/mies­ta/osoby. Plny akcie. Kvalitne dielko.

BorgDog  | **** 11.05.2018 15:07

Hned na úvod je třeba říct, že anotace knihy lže. Titulní „hrdina“ Malus Temná čepel je ambiciozní pragmatik, nikoliv sadista páchající zlo pro zlo. Jeho činy nijak nevybočují z toho, co je běžné ve společnosti okolo něj, i v jeho vlastní povedené rodině. První nechutná scéna je pak jen prvoplánovitou snahou šokovat na úvod čtenáře – nic podobného, natož horšího, už v knize (naštěstí) není. Stejně tak je nutno říct, že zatímco říše Temných elfů u Salvatoreho Drizzta je aspoň s přivřenýma očima reálná, to co popisují Abnett s Leem, by muselo skončit tak do dvou let všeobecnou genocidou, neboť by se všichni povraždili navzájem.

Když máme za sebou toto, co zbývá? Inu, zábava. Je to pulp, ale nelze popřít, že kvalitní. Intriky, podrazy, bitky. Vše rychle odsýpá k závěrečnému rozuzlení, které jasně určí strukturu dalších dílů. Nic se příliš nepitvá, ale ani nepůsobí ledabyle. Je znát, že autoři jsou profesionálové mající zkušenosti, a hlavně – ani si nesnaží předstírat, že píší „něco víc.“

Pokud si chcete odpočinout u něčeho nenáročného a jste už přejedení ušlechtilých rytířů v zářivě lesklých zbrojích, Malus Temná čepel může představovat vítané osvěžení.



WebArchiv - archiv českého webu