kniha » Afterdark
chce si přečíst 2 | má v knihovně 26
hodnotilo: 37
82%
Afterdark

Haruki Murakami

Afterdark

Kategorie: sci-fi - fantaskní

originální název: Afutā Dāku
jiný (obecně známý) název: After Dark
originál vyšel: 2004

vydání: Odeon 2007

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | ****1/2 25.10.2010 19:55

Kniha nemá nijak strhující děj, spíš jen tak volně plyne, ani fantastický prvek nehraje v ději podstatnou roli, ale přesto je to velmi příjemné počtení. Jde o sledování osudú několika lidí jedné všední japonské noci, ale sledování kořeněné dobrými dialogy i dobře vykreslenými charaktery.

KainIX  | **** 26.07.2011 08:34

Jedna noc v Tokiu. To by mohl být podtitulek tohoto kratšího Murakamiho dílka. Na 150ti stranách dokáže autor vykreslit zajímavé charaktery postav, jejich vzájemné prolnutí i atmosféru nočního velkoměsta. Děj plyne pomalu, jako sama noc. Čte se to velmi příjemně.

louza  | ***1/2 08.01.2013 18:47

Krátký Murakamiho román o životě v nočním velkoměstě nepostrádá autorovy oblíbené Kafkovské motivy ani literární jemnocit. Snaha o místy až filmové pojetí knihy ostře kontrastuje s Murakamiho Literárním projevem. Za technickou stránkou věci bohužel zaostává autorský záměr nemající až takovou sílu, jako například v „Na jih od hranic, na západ od slunce“, které oproti letmým črtům v „Afterdark“ působí mnohem koncepčněji a promyšleněji. Některé fragmenty v „Afterdark“ jsou možná tím nejlepším co je v literárních sférách k dočetní, ale jako celek kniha za některými staršími Murkamamiho prácemi zaostává.

honajz  | ** 01.05.2013 21:54

Hm, vypadá to, jako kdyby Murakamiho někdo požádal o filmový scénář, a Murakami chvilku předtím odkoukal 24hodinový maratón filmů Jima Jarmusche. Opět dovedné vykreslení prostředí a atmosféry, dobré popisy, ale to je tak vše. Příběh žádný, postavy nezajímavé, a typické Murakamiho atributy mne až tak neberou.



WebArchiv - archiv českého webu