kniha » Locus - To nejlepší z fantasy a science fiction
v Top10 2 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 42
hodnotilo: 32
88%
Locus - To nejlepší z fantasy a science fiction
Sestavil/i:

Jonathan Strahan
Charles N. Brown

Locus - To nejlepší z fantasy a science fiction

Kategorie: fantasy - sci-fi - antologie

originální název: The Locus Awards - Thirty Years of the Best in Fantasy and Science Fiction
originál vyšel: 2004

vydání: Laser-books (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 12.09.2009 21:45

tenhle sborník jsem dočetl nedávno a jen díky bdělosti jednoho kolegy legionáře jsem teď doplnil hodnocení.

jedná se bezesporu o zajímavý sborník. i když, asi jako každý, obsahu místa méně výrazná, koncentrace výborných povídek je nevídaně vysoká. není to tím, že každá z nich získala cenu locus? :) tak to určitě znamená, že locus je cena, která slouží jako jedinečný maják při orientaci v moři SF tvorby. třeba i nějaká česká cena dosáhne této ambiciózní mety. zatím se klidně vrhněte po všem, co locus obdrželo, určitě se nespletete.

Madam Brbla  | ****1/2 16.03.2010 09:39

Kvalitní sbírka osmnácti oceněných povídek, z nichž ne každá se mi úplně trefila do vkusu, nicméně hodnocení jen 3× zamířilo ke třem hvězdičkám (poměrně ukecaná „Smrt doktora Ostrova“, pro mě ne dost zajímavý „Předvečer revoluce“ a rovněž mě příliš neoslovili „Strážci hranice“). Slušných, leč nepřevratných 70% si vysloužily také tři povídky, pětice dosáhla na silně nadprůměrných 80% a celých sedm povídek se natahovalo po metě nejvyšší. Ovšem tato nehodná čtenářka si vždy našla nějaký důvod, drobnou nedokonalost, co jí bránila udělit absolutní hodnocení, tato nehodná čtenářka holt není povídkový fajnšmekr. Mé srdce si každopádně získala Gaimanova povídka „Říjen předsedá“, na paty jí šlape „Zamilovaná Ráchel“, „Kam oči nedohlédnou“, „Dítě mé krve“, „Krásná dcera šupinářova“ a jakýsi fascinovaný pocit podivna ve mně zanechaly Chiangova „Peklo je nepřítomnost boha“ a Crowleyho „Pryč“. Cena Locus se opravdu jeví být zárukou kvality, Jonathan Strahan a Charles N. Brown sestavili parádní sbírku, která by si zasloužila i provedení v hardbacku. Whelanova malba se k různorodým příběhům dobře hodí, text uvnitř knihy je pořádně hutný (žádné písmo pro slepce + 3cm okraje), chybek korektorům uniklo jen málo. Máte-li rádi žánry sci-fi a fantasy (asi jo, co byste jinak tady na Legii dělali;-)) a nevadí vám trocha přemýšlení, pak byste si neměli nechat „Locus“ ujít. 88,8%

Majkl  | ***1/2 21.06.2014 12:54

Antológia, ktorá sľubuje výber toho najlepšieho z toho najlepšieho, teda poviedky ocenené cenou Locus. Popravde, čakal som väčšiu pecku medzi oči, na druhej strane hodnotím túto zbierku podobne vysoko ako iné od Laseru. Zo dvakrát sa však stalo, že som zbierku na dlhé mesiace odložil, prešiel som ku iným knihám, a poviedky zobal vtedy, keď som dočítal iné knihy a nezačítal sa do novej. Je tu ale niekoľko výborných textov (Jeffinovi je pět, Mé oči sa za mnou zavřely, Pryč, Dítě mé krve, Jediná správná věc, Zamilovaná Ráchel, Krásna dcera šupinářova), k zvyšku som mal buď viacero výhrad alebo ma takmer vôbec nezaujali. Solídnych 70%.



WebArchiv - archiv českého webu