kniha » Tudy přijde něco zlého
chce si přečíst 7 | má v knihovně 42
hodnotilo: 30
81%
Koupit knihu:
Minotaur
Tudy přijde něco zlého Více vydání = více obálek.

Ray Bradbury

Tudy přijde něco zlého

Kniha vyšla i pod názvem:
Sem přichází něco zlého
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Something wicked this way comes
originál vyšel: 1962

vydání: Baronet (web) 2007; Kniha Zlín (web) 2022

odkazy: 2x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
warrior.soul  | ***** 23.06.2008 11:16

Nesmírně poutavá kniha… jedna z těch, které budete číst klidně až do dvou do rána, přestože druhý den musíte vstávat. Oficiálně horor, ale v podání Raye Bradburyho není nikdy nic tak úplně jednoznačné…

Gaarq  | ***** 18.11.2008 19:15

klasický bradbury, klukovská romantika v kombinaci s hororem. děsivá pouť života a smrti očima dětské představivosti. mistr se nám maličko vykrádá, neboť většinu hlavních nápadů si může najít v různých jednotlivých povídkách, ale budiž. ať tak či onak, jeho psaní je nedostižné. takřka.

Madam Brbla  | ****1/2 19.12.2008 09:48

Typický Bradbury – něco mezi poezií, filozofií a horrorem. Melancholicky kouzelný, místy malinko mrazivý román o dospívání, o snech, o dobru i zlu, co je v každém z nás, o stáří, moudrosti a vnitřní síle, o lásce a přátelství. Zkrátka spousta velkých myšlenek na tak tenkou knihu. Vytkla bych trošku jen motiv pouti, který se v tomto druhu literatury vyskytuje snad až příliš často (ale o čem by ta kniha potom vlastně byla, že?:-)). 85%

Sirius  | **** 10.12.2010 20:09

No, bohužel nesdílím nadšení ostatních čtenářů. Jistě, autor tu buduje prvních 150 stran atmosféru, psychologii postav atd., ale já v tom nevidím nic jiného než vatu, výplň nebo jak se tomu říká. Ale od chvíle kdy hrdinové zjistí, co se děje, tak se to rozjede a stojí to za to. Ze scén jsou určitě nezapomenutelné ta v zrcadlové místnosti, střelnice a zpěv s tancem. Samotný nápad je taky fajn, ale během čtení jsem si několikrát říkal, že kdyby z toho mistr udělal povídku, mohl být výsledek mnohem efektivnější a nezapomenutelnější.

jasonix  | ****1/2 02.07.2021 18:05

Čekal jsem víc hororu a méně estrády, ale to podstatné z Bradburyho tu je. Charakteristická směs hrůzy, bizarnosti, magie i melancholie. Výsledná alegorie na téma zla, které „má jen takovou moc, jakou mu dáme“, je vlastně kompilátem motivů a postav z jeho povídek. Přes určitou přeplácanost a naivitu (zejména v dialozích mě spolu s vyšší urovní patetičnosti občas iritovala) působí text kompaktně, je čtivý a má humanistický přesah. Tipuji, že inspiraci tu čerpal King (Nezbytné věci), Gaiman, ale asi i série Spirit animals.

jirikk  | ****1/2 15.12.2022 18:42

Bradbury v románové podobě, jde o jakési zrcadlo Pampeliškového vína. V porovnání s ním v mých očích tento román vítězí, autorovi prostě myslím temná poloha opravdu sedí. Kontrast dětských hrdinů a pekelné poutě, přijíždějící do městečka, je výborně vystavěný a bez potíží si krade čtenářovu pozornost. Některé scény jsem četl opravdu se zatajeným dechem a je mi vcelku jasné, odkud bral Stephen King inspiraci při psaní svého mistrovského opusu (To). Jsou to právě děti, které jediné dokáží nesmrtelnému zlu čelit a nakonec jej i porazit. Opravdová klasika, která mě doposud z nějakého důvodu míjela, nové vydání naštěstí odvedlo dobrou práci.

Strýček Biolit  | ***1/2 06.02.2023 13:40

Pro mě poměrně zklamání – způsobené však z většiny mými očekáváními. Těšil jsem se na horor, na klasiku žánru, na něco, co inspirovalo další tvůrce. A co jsem dostal? Přinejlepším lehce temnou fantastiku. O hororu (dle mých osobních měřítek) nemůže být ani řeč. Co se týče té inspirace ostatních tvůrců – tady mi na mysl přišel King a jeho Nezbytné věci (a sem tam i TO). K textu samotnému – přítomen je Bradburyho básnický styl, avšak o něco méně než v Pampeliškovém víně. Nostalgie také značně ubylo. Docela mě zklamalo, že byť se tato kniha řadí do tzv. „Greentownské trilogie“, nebyla výrazněji využita místa z Pampeliškového vína. Rozjezd příběhu je pomalý, celý text je mírně rozvleklý (nikoli však nudný) – když jsem si v půlce knihy sumíroval, co se dělo v oné první polovině, vyšlo mi, že by se to dalo napsat na nějakých dvaceti až třiceti stránkách a nic moc by se nestalo. Co se atmosféry – velice důležitého prvku u každé knihy – týče…inu, buď se ji autorovi nepodařilo řádně vybudovat, nebo byla chyba na mém přijímači (a to jsem se tak těšil! období kolem Halloweenu je přeci atmosférou napěchované samo o sobě). Konec je takový…no…„kin­govský“. Co si – naopak – zaslouží absolutorium, je vydání. Musím to znovu zopakovat: „bílá“ edice nemá chybu, a doufám, že v ní bude pokračováno. Od minimalistické obálky přes vybroušený překlad až po kvalitu vazby/papíru. Prostě paráda. Dokonce jsem schopen odpustit i další doslov z pera Lahny Diskin (ano, zase kecá z hladu; ano, chlapci zase „žijí ve spojení se zemí“ a bla bla bla, i když je třeba uznat, že doslov v této knize je o mnoho snesitelnější než ten v Pampeliškovém víně). Suma sumárum…je to někde mezi 60–70 %, avšak kvalita vydání knihu posunuje spíše k té vyšší hranici.



WebArchiv - archiv českého webu