kniha » Mezisvět
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 39
hodnotilo: 52
70%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Mezisvět

Neil Gaiman
Michael Reaves

Mezisvět

série: Mezisvět
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Interworld
originál vyšel: 07/2007

vydání: Polaris (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
louza  | **** 20.07.2012 10:59

Méně známá Gaimanova kniha co může vyděsit možné zájemce spoluautorstvím neetablovaného umělce. Obavy jsou liché. Gaimanovo vypravěčské řemeslo je znát z každé věty. On sám obecně nepatří mezi ty, co by skrblili nápady. To co je však letmo načrtnuté v Mezisvětě je i na Gaimanovské poměry silná káva. Originálně pojatý nápad vícedimensionálního vesmíru je dotáhut ad absurdum dvěmi vybalancovanými frakcemi. Autoři chytře a nenásilně snoubí fantasy a sci-fi do jediného chutného galimatiáše a jednoduchou myšlenku rozvíjí do nezvykle širokého spketra možností, tvarů a barev. V Mezisvětě je nemožné najít nemožné. Technicky jde o knihu určenou spíše pro mladší publikum, čemuž odpovídá průhlednější stavba hlavní linie i celkové pojetí jazyka, kterým autoři se čtenářem komunikují. Na funkci rostlináře to však výrazný vliv nemá.

trudoš  | ***1/2 05.07.2018 21:36

Fajn čtení, držící se v mantinelech literatury pro mládež. Kromě nápadu Strážců paralelních světů však nepřinášející nic nového, ačkoli na krátkém prostoru odehrají autoři povedené dobrodružství. Mně osobně vadila jen ta šablonovitost, kdy se náctiletý hrdina dostane k přísně tajné skupině, co zachraňuje svět, přičemž následný průběh nepřekvapí prakticky ničím. Ovšem v rámci cílové skupiny není co vytknout. Kromě jedné naivně působící scény, ve které se maminka loučí se synem, je jednání postav přirozené, hrdinové jsou sympatičtí, prostředí exotické a spád atraktivní. Hodně se na tom podílejí hravé dialogy, slangově blízké puberťákům a zároveň srozumitelné pro dospělého. V závěru se pak čtenář dočká příjemné obměny finálního hepáče, který trochu shodí všechno to heroické snažení, takže je znát i tvůrčí nadhled, čehož si vždycky cením.
V důsledku týmovka charakterem podobná sérii Maximum Ride Jamese Pattersona, jen mnohem napínavější a živější. To je ten rozdíl mezi kvantitou a kvalitou.



WebArchiv - archiv českého webu