kniha » Třpyt mečů, záblesky laserů
chce si přečíst 3 | má v knihovně 24
hodnotilo: 25
76%
Koupit knihu:
Minotaur
Třpyt mečů, záblesky laserů
Sestavil/i:

Michael Bronec

Třpyt mečů, záblesky laserů

Kategorie: fantasy - sci-fi - antologie

vydání: Straky na vrbě (web) 2008

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
shpina  | **** 01.07.2008 19:59

Rozhodně povedená antologie. Obzvláště ty humorné povídky jsou velice povedené. Dobře je to sestavené i tak, že méně známí (a současně méně vyspělí) autoři mají pro své povídky menší prostor, takže i když nedosahují (a to jen některé) kvalit povídek zkušenějších autorů, díky svému rozsahu to nepředstavuje vážný problém.

Vlask  | *** 05.10.2008 23:54

Průměrný výběr povídek, přičemž těch záblesků laserů se nedočkáte. Jako sci-fi lze s klidem označit jen úvodní povídku. Převažuje silně fantasy. Kvalitativně výrazně vyčnívají dvě hurorné povídky, které opravdu stojí za to a jedna neobvyklá viděná očima 3 společníků. Ovšem jsou tu i některé věci, které jsem naprosto nepochopil (buď mám moc nízké IQ, nebo jsou to totálni braky) a povídku s myšmi jsem pro jistotu ani nedočetl – nemám sílu přemýšlet co tím zmateným nesmyslem autor myslel.

tartan  | **** 28.06.2011 15:07

Už podľa názvu je zrejmé, že tento zborník ponúka veľkú rôznosť. Tá rôznosť je však skôr v kvalite a v dĺžke jednotlivých poviedok, ako v ich variáciách na sci-fi a fantasy témy, hoci aj na to príde. Poriadna sci-fi je tu vlastne iba jedna – tá Fabianova, ktorá patrí zároveň k tomu najlepšiemu, čo zborník ponúka (a pravdu povediac, bola aj hlavným dôvodom, prečo som si túto knihu vôbec kúpil). Z ostatných poviedok ma zaujali obidve od Pavlovského, netradične humorná upírska od Kazdu a najmä skvelá Zdvorilostná návšteva od Antonína. Okrem Fabianovej sci-fi, ktorá má hororový nádych, sú všetky ostatné, ktoré som spomenul, viac či menej humorné, každá iným spôsobom, všetky však spoľahlivo pobavia. Čo sa ostatných poviedok týka, je to tam s (nielen) tou zábavnosťou oveľa horšie. Ľahko nad priemer sa vyhupuje iba Zapsaný osud od Lívie Hlavačkovej, zvyšná šestica poviedok ma oslovila málo až vôbec – u niektorých som ani nepochopil, o čom to vlastne boli. Výsledné hodnotenie knihy je napriek tomu vyššie – už len preto, že zábavnosť a rozsah poviedok, ktoré sa mi páčili, je ďaleko väčšia a väčší, než tých, ktoré nie. (A naozaj škoda, že tam tej sci-fi nie je viac – veď podľa názvu aj podľa obálky to malo byť fifty-fifty ;-))



WebArchiv - archiv českého webu