kniha » Idlewild
chce si přečíst 6 | má v knihovně 25
hodnotilo: 20
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Idlewild

Nick Sagan

Idlewild

série: Halloween
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - cyberpunk - postkatastrofická

originál vyšel: 2003

vydání: Triton (web) 2008

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
idle  | ***** 16.06.2011 09:43

Kdo mě zná, tuší, že knihu s takovým názvem si nemůžu nechat ujít. Když jsem na ni navíc ještě dostala kladné reference, je spíš překvapivé, že jsem se k přečtení dostala až teď.

Kniha začíná řekněme klasicky, ale ono to funguje (aspoň u mě). Hlavní hrdina se probírá, aniž by si pamatoval, kdo je, kde je, jak se tam octl a co dělal předtím. Ale je přesvědčený o tom, že ho někdo chce zabít. Na rozdíl od jiných podobných začátků si pak nevzpomene najednou, ale opravdu si kousek po kousku, vrstvu po vrstvě skládá fakta. A skládat si může i čtenář, který navíc dostane výhodu občasného vstupu odjinud.

Doufám, že se do češtiny aspoň částečně přenesl sarkastický, ale i hravý jazyk, kterým hrdina vypráví. V příběhu samotném moc humoru není, ale jeho postřehy a formulace mě místy pobavily.

Pokud si podle obálky a zmiňovaného strachu o život představíte, že budou lítat kulky na každé druhé stránce, pak vězte, že pravda má blíž k opaku. Ano, i na nějakou tu střelbu dojde, ale jinak se spousta napětí odehrává v hrdinově paranoidní a nespolehlivé hlavě a jeho snaze přijít věcem na kloub. A docela to funguje.

gitty93  | **** 22.05.2021 20:22

Po prvních padesáti stranách jsem knihu chtěl odložit, ale později se ukázala kniha jako docela povedená a byl jsem rád, že jsem četl dál.



WebArchiv - archiv českého webu