kniha » Zhubni
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 32
hodnotilo: 42
77%
Zhubni Více vydání = více obálek.

Richard Bachman

Zhubni

Kniha vyšla i pod názvem:
Kliatba
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: Thinner
originál vyšel: 09/11/1984

vydání: Ikar (SK) (web) 2000; Beta (web) 2012; Beta (web) 2022

odkazy: 2x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Majkl  | ***** 14.07.2008 18:24

Kliatba je príbehom muža, ktorý zrazí cigánku, práve vtedy, keď sa jeho žena rozhodne sprijemnit mu jazdu ehm… Bill ako právnik, ktorý má známosti, z toho vyjde zdanlivo bez trestu, až pokým nezačne chudnúť po dotyku-prekliatí starého cigána s hnijúcim nosom a slove „schudneš“. Príbeh je o uvedomovaní si pravdy, o hrôze s menom váha, o nenávisti. V knihe je niekoľko vynikajúcich postáv. Bill Halleck, ktorého som si obľúbil až po desiatkách zhodených kíl. Taduz Lemke, cigán, ktorého vyslovená kliatba zakýve s osudmi všetkých zúčastnených. Richard Ginnelli, talianský mafián, kliatba belocha z mesta, ktorého som si ihneď zamiloval, viac ako hlavnú postavu, pretože aj keď je to gangster, je to správny chlap s dobrým srdcom. A Angelina Lemkeová, mladá vášnivá cigánka, ktorej krása sa rovná iba jej zručnosti strieľania z praku. King je majstrom hororu, pretože dokáže napísať príbeh o „banalite“ (u Dlhého pochodu je to chôdza) a pritom si zachová vysokú čtivosť. Príbeh je zo začiatku pomalší, s príchodom Ginnelliho získava čoraz vyššie obrátky (žart s hudbou, keď sa dotyčný preberie z bezvedomia ma veľmi pobavil), a koniec ktorý sa zdá jednoznačný sa zvrtne na posledných riadkoch a zasiahne tak silno, že po minúte s otvorenými ústami som o knihe ešte dlho rozmýšľal (ráno som to prerozprával mame a aj moji súrodenci stíchli). Jediné čo by mohlo niekomu vadiť je rozťahanosť príbehu, pretože King potrebuje priestor na dôkladné opisy reálií príbehu, vďaka ktorému sú jeho knihy tak pútavé a takmer vždy dokonalé po každej stránke. Top 10 a 5*

Erik1131  | ***** 03.05.2012 17:28

Čo napísať o kliatbe(zhubni)? Prvá knižka od Kinga, čo som prečítal. Hneď na začiatku ma zaujala a nepustila. Neviem, čo si mám myslieť o Billovi, pretože v mnohých ohľadoch je to správny chlap, ale to ako sa chce všetkým svojím blízkym a priateľom na konci pomstiť… šialený? Neviem. Príbeh je asi najstrašidelnejší na konci, ale aj tak sa nemáte moc čoho báť(aspoň ja som sa nebál). King si drží tempo a presvedčil ma, aby som si prečítal aj ďalšie jeho knihy(po prečítaní kliatby dúfam, že jeho kvalita neklesne).

avatar2  | ***1/2 06.10.2012 11:06

Dobrá, přímočará kniha, která se bez zbytečných vedlejších dějových linií žene k cíli. Žádná bomba plná překvapení a dějových zvratů, ale zkrátka slušný thriller. Tak to má být.

Madam Brbla  | **** 27.02.2016 16:23

Mrazivý příběh o vině, trestu, pomstě a životních hodnotách. Člověk by si mohl položit otázku, co je zajímavého na knize o chlapovi, jehož prokletím se stalo hubnutí? Když na tohle prosté téma píše Stephen King (nebo Richard Bachman), může si čtenář být jistý, že se nudit nebude. Ano, jsou zde typické autorovy pasáže, kdy se pouze buduje atmosféra a poznáváme jednotlivé účastníky konfliktu, jejich chování, jejich povahu, jejich životy ve zkratce. Někoho možná tyhle „detaily“ nebaví, mě naštěstí ano – čím jsem starší, tím víc si je vychutnávám. Byla jsem hodně zvědavá, jak a jestli dokáže advokát Billy Halleck čelit cikánské kletbě i vlastním démonům. A k tomu jsem dostala pořádnou porci námětů k přemýšlení. Události v tomto příběhu nejsou černobílé, stejně jako postavy, ale přece jen mě trochu štvalo jakési sebemrskačství vyplývající z textu. Jako by každý člověk se stálým domovem a (dobře) placenou prací byl automaticky xenofob, pokrytec a vůbec díky spokojenému životu do jisté míry zkažený. Na druhou stranu mě King potěšil, když do románu přidal minimum úvah o Bohu, přestože se moralizování a teoretizování v tomto směru dost nabízelo. Do TOPky Kingových knih se „Zhubni!“ nezařadí (tedy u mě ne), přesto zvedám spokojeně palec. 75%

breughel  | **** 26.04.2016 15:23

Velké otázky o vině a trestu. Hlavní postava opravdu není hrdinou, nejdřív se vymlouvá, pak utíká, následně přehazuje vinu na manželku, umírají kvůli němu další lidé. Když konečně prozře, je konec. Co z toho plyne? Musíš si to VYŽRAT sám!

trudoš  | **** 15.11.2017 02:16

Říká se, že když spácháme špatnost, osud nám to vrátí. Přesně to se stalo právníku Billymu Haleckovi. V nepozornosti přejel člověka, ovšem díky svým konexím trestu unikl. A tak dojde na prokletí. Haleckův život se najednou obrací vzhůru nohama, když ze své původní váhy 113 kg bezdůvodně ztrácí jedno kilo za druhým. Zpočátku je to fajn, pak nastupuje nevěřícnost a nakonec zoufalství. Za chvilku je už každá rada drahá.
Výtečné psychologické drama o jednom herci, okořeněné motivem viny, sobeckosti a odpovědnosti. Bachmanovky jsou oproti jiným Kingovým knihám sympatické ve dvou věcech – v jednoduchosti zápletky a krátkém rozsahu. Přesto mi přišlo, že se román lehce vleče, i když se vyprávění odvíjí nečekaným směrem. Jenže chyběla šťáva, která by mě popoháněla ve čtení. Možná to bylo tím, že mi ústřední postava byla veskrze nesympatická, což byl, předpokládám, autorský záměr. Tohle není Běh o život ani Blaze. Tady naopak veškeré nesnáze hrdinovi přejete a čekáte, kdy už bude konečně po něm.



WebArchiv - archiv českého webu