kniha » Rozvaliny Gorlanu
v Top10 7 | chce si přečíst 16 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 65
hodnotilo: 150
82%
Rozvaliny Gorlanu Více vydání = více obálek.

John Flanagan

Rozvaliny Gorlanu

Kniha vyšla i pod názvem:
Ruiny Gorlanu
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Hraničářův učeň
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Hraničářův učeň 1 - 12, Hraničářův učeň 1 - 14, Hraničářův učeň 1 - 16

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: The Ruins of Gorlan
originál vyšel: 2004

vydání: Egmont (web) 2008; Egmont (web) 2010; Egmont (web) 2013; Egmont (web) 2014; Egmont (web) 2014; Egmont (web) 2018; Egmont (web) 2018; Egmont (Albatros Media) 2022

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
Skarp  | **** 27.03.2009 14:56

Knížka je velicečtivá, po dlouhé době jsem něco přečetl skoro na jeden zátah. Hodně to připomíná Feista a jeho „Mága – Učedník“ což byla podle mě jedna z nejlepších kinh co jsem četl. Je to jen trochu víc orientované trochu jako dětská literatura. Což může být věc názoru. Jinak doporučuji.

Vlask  | ***1/2 28.03.2010 23:09

Dětská fantasy v tom skoro nejlepším slova smyslu. Je to určitě čtivé, ale je to i krátké a příběh i postavy jsou prakticky pohádkové (popelčin syndrom). Zkousne to bez problémů i dospělý, i když asi silně poleze na nervy nacpanost knihy klasickými morálnímy poučkami (šikana je špatná ááááno, zato nealkoholické zázvorové pivo ve středověké hospodě za odměnu pro neplnoletého hrdinu mě fakt dostalo do kolen).

GeRony  | ***1/2 27.02.2011 13:05

Tak som sa rozhodol skusit seriu, ktora tu na Legii patri medzi najlepsie hodnotene. A… Rozhodne to nie je zle, hlavne ked pristupite na fakt, ze je to kniha urcena mladezi. Necakajte preto dokonale prepracovany svet, ani dokonale psychologicky rozobrate postavy. Kniha sa vsak velmi dobre cita, do pribehu su zamontovane aj klasicke mudra (o sikane, o tom, ze aj maly chlapec dokaze velke veci, o sile priatelstva). A cuduj sa svete, aj takemu dospelemu otrlakovi ako som ja na niektorych miestav vtisla kniha do oci slzy dojatia :) Dufam, ze moj syncek jedneho dna objavi caro fantazie a ak ano, tuto knihu mu rozhodne odporucim. Aj ked samotny dej trpi syndromom uvodu do dlhsej serie – je sice uzavrety, ale v podstate ide o zoznamovanie sa so svetom a postavami.

Ruw  | ***1/2 06.08.2011 16:13

Nenáročný ale extra čtivý děj, bez velkých zvratů, černobílé postavy, které velice vynikají v té své specilizaci a konají jeden hrdinský skutek za druhým. A sem tam nějaký moralizování. Nicméně čtu fantasy pro náctiletý, tak co bych čekal. Investovaného času a nelituji a rád sáhnu po dalších dílech, už jen pro Halta a jeho suchý kousavý hlášky.

Pista  | **** 19.04.2012 19:22

Dovedu si představit, že kdyby mi bylo dvanáct, tak bych hodnotil 10*.

LuciusWlk  | ***** 03.06.2012 18:09

Hraničářův učeň je skrz naskrz dětská fantasy, plna udatných rytířů, moudrých a hodných panovníků. Jde tedy o velice jednoduchou, oddychovou četbu. Nečekejte usekané hlavy a drsný svět středověku. Tady i zloději a válečníci jsou plní cti a citů. Přesto jde o poměrně čtivou záležitost a jeden díl lousknete za jeden den.

samuelk  | *** 31.05.2013 16:59

Knihu som čítal v českom jazyku, možno preto mi to išlo zozačiatku tak pomaly. Postupne som sa však do toho začínal dostávať, príbeh sa čítal výborne, krajina, ktorú Flanagan stvoril, nebola náročná na zbytočné opisy, možno sa dokonca podobala aj na náš svet a okolie (ale v stredoveku). Nepriatelie síce neboli celkom unikátni, ani dvakrát dobre vymyslení, ale stáli za to, ako aj celý príbeh o mladom hraničiarskom učňovi Willovi.

honajz  | *** 03.03.2015 00:08

Tohle vážně těžko hodnotit. Samozřejmě se to veze na vlně různých učňů a jejich kamarádů včetně toho z Bradavic, a ani se zde zase tak moc neděje – hodně času zabere výběr dospívajících do jejich dalších povolání, velkou část zabírá výcvik a šikana, a odehrají se vlastně jen dvě zajímavé scény s kancem a s potvorami v rozvalinách. Na druhou stranu se to skutečně dobře čte, v nudných pasážích dobře přeskakuje, ta morální ponaučení jsou tak akorát, občas se člověk pousměje, dokonce se přistihne, jak hrdinům fandí. Takže dávám zlatý střed.

Madam Brbla  | **** 03.09.2021 19:42

Fantasy klasika pro kluky a holky (tedy ty dobrodružnější exempláře, co nemají úplně růžový Barbie mozek). Hrad, osiřelé děti na prahu dospělosti a volba jejich profese; většina už má jasno a doufá v přijetí, až na uličníka Willa, jehož drobná postava nepřeje vysněné cestě rytíře. Jak napovídá název série, pro bystrého, hbitého chlapce se uplatnění najde. Čtenáři sledují výcvik, první úspěchy i pády, vše vrcholí nezbytnými hrdinskými činy.
Chtěla jsem dát pět hvězd, protože navzdory jednoduchosti, předvídatelnosti a sbírce klišé, byla bych v patřičném věku (s širokým rozpětím 10–16 let) absolutně nadšená. Závěrečná čtvrtina je bohužel poznamenána výpadky v logice, inteligentní muži náhle dělají pitomá rozhodnutí, jednají ukvapeně, nevnímají podstatné detaily… já vím, je třeba příběh nasměrovat ke slávě hlavní postavy, určitě to však bylo možné zaonačit tak, abych nemusela otráveně převracet oči nad neschopností komparzistů. Škoda. Jinak pro odrůstající mláďata opravdu perfektní kniha, čtivá, vyzdvihující správné hodnoty a chování, což u dané cílové skupiny kvituju s povděkem. 80–85% (Hodnoceno z pohledu zánovní, málo sečtělé slečny Brbly).



WebArchiv - archiv českého webu