kniha » Tajemství dcery milionářovy
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Tajemství dcery milionářovy

Gustav Braun

Tajemství dcery milionářovy

Román dívčího srdéčka

Kategorie: sci-fi

vydání: Lucerna 1930


Informace / Anotace ke knize: Tajemství dcery milionářovy - Román dívčího srdéčka

Kniha popisuje milostný příběh talentovaného chemika a dcery milionáře. Jediným sci-fi prvkem je vynález plynu zorit, který rychle zabíjí a rozleptá každý kov, a kapalný protijed antizorit. V knize se objevuje vzhledem na dnešní době nezvyklý rasismus proti Židům, postava židovského vedoucího inženýra je popisována značně záporně a posměšně v knize oslovována jako „icík“.

Obsah / děj knihy

V horách Dakoty a Wyomingu je dvěma zločinci zavražděn a okraden český zlatokop Severa. Manželka mrtvého a jeho malý syn Milan přísahají vrahům pomstu. Matky se ujme bohatý kupec a umožní Milanovi studium společně s jeho synem Harrym. Severa se s matkou nakonec vrací do Československa, kde dokončí chemická studia na vysoké škole.
Dvě mladé gymnazistky, Zorka Hartmanová, dcera milionáře, a její družka Blanka Strausová, chovanka otce Zorky, jsou na výletě. Zorku uštkne zmije a zachrání ji Severa. Oba se do sebe na první zamilují, ale neznají se a Zorka odjíždí autem domů.
Otec Zorky Hartman není dobrý člověk a otce Blanky přivedl na mizinu, ta to ale netuší. Severa nastupuje v továrně Hartmana, jeho vedoucím se stává neoblíbený židovský inženýr Kohn. Spolu se Severou tam pracují jeho přátelé ze studií, Max a invalidní Julie, které se Kohn začne dvořit.
Zorka zjišťuje, že Severa pracuje u jejího otce, a začíná se s ním scházet. Hartman chce ale Zorku provdat za Oskara Böcka a Zorce zakáže se se Severou scházet. Zorka se kvůli matce podrobí otci a oslaví zásnuby s Oskarem, tomu jde ale pouze o peníze jejího otce.
Severa vynalezl plyn, který zabíjí vše živé a rozleptává každý kov kromě platiny. Severa ho nazval zorkin a chce svůj vynález prodat ministerstvu, to požaduje ještě protilátku.
Objevuje se záhadný Gottlieb z tajného německého spolku Bratrstvo Odvety a nutí Hartmana ke krádeži vynálezu plynu. Severovi je ukradena dokumentace k plynu, ale bez klíčových údajů. Zorka náhodně zjišťuje, že její otec je vrahem Severova jeho otce a že chce s její pomocí Severovi ukrást vynález plynu. Zorka se rozchází se Severou, ten to nechápe a onemocní z toho.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu