povídka » Musejí být v chodu
hodnotilo: 18
61%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert A. Heinlein

Musejí být v chodu

Povídka vyšla i pod názvem:
Cesty se musí hýbat
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Roads Must Roll
originál vyšel: 06/1940

Komentáře:
Phoenix  | **** 28.02.2011 18:01

Povídka je zasazena do nepříliš vzdálené budoucnosti, kde lidé konečně pochopili, že auta nejsou zrovna ideální dopravní prostředek, a vymysleli důmyslnější dopravní systém, který poháněla sluneční energie. V prvé řadě je povídka jednoduchý příběh o tom, jak se někdo nedoceněný pokusil zneužít stroje ve svůj prospěch a byl zastaven. Na povídce se mi ale mnohem víc líbily autorovy myšlenky v pozadí. Povídka byla napsána před sedmdesáti lety, kdy automobilový průmysl nedosahoval dnešního rozsahu ani zdaleka a už tehdy Heinlein dokázal předpovědět, že se nebude ubírat správným směrem a bude potřeba změna. Škoda jen, že zatím k žádné změně nedošlo. Na „cesty“ si asi budeme muset ještě chvíli počkat.

SONP  | *** 02.01.2016 20:01

Nic strhujícího, ale autorova myšlenka, že nás budou mít v hrsti ti, kdož poskytují služby pro společnost nepostradatelné, nutí k zamyšlení. U tohoto libertariánského autora jsou to jejich odbory a sami militantní zaměstnanci. Zda současnost dává autorovi za pravdu, to nechť posoudí čtenář sám.



WebArchiv - archiv českého webu