povídka » Objevenec a král skečů
hodnotilo: 11
57%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Orson Scott Card

Objevenec a král skečů

originální název: The Changed Man and the King of Words
originál vyšel: 12/1982

Komentáře:
Majkl  | ** 06.02.2010 21:58

Na rovinu, toto mi nesadlo. Samotný nápad by tu bol – geniálny (resp. šialený) syn sa začne zaoberať vývojom programu, ktorý by dokázal vykladať tarokové karty – ale, čo je hlavné – pravdivo. Karty vravia čím človek je, čo bude atď., ale podľa môjho názoru to bolo skôr podľa Alvina (čím viac sa tým človek zaoberá, tým viac verí, že je to pravda, pretože vďaka neurčitosti (a všeobecnosti) symbolov si ich môžme vyložiť po svojom a všelijako). Príbeh je pretkaný odkazmi na veľké príbehy (antické a Shakespearove tragédie), bohužiaľ, nie som dostatočne sčítaný aby som si ich vedel všetky vyložiť, príbeh pochopiť a ešte aj užiť. Samotný záver plný brutality a krvi (v duchu antickej tragédie) ma taktiež nenadchol.

idle  | **1/2 06.05.2010 16:18

V doslovu Card píše, že sám na tarot nevěří – a nevěří na něj ani hlavní hrdina. Další čárku si můžete připsat za mne. Líbí se mi téma hraní si na příběhy, ale konkrétní narážky jsem jen horkotěžko lovila z paměti a moc si toho nespojila. Což je škoda, možná by mi to pomohlo si spočítat, že ten závěr byl opravdu nevyhnutelný – takhle o tom nejsem přesvědčená.

atakua  | ****1/2 22.07.2010 23:07

Jediná povídka, na kterou roky po přečtení doposud vzpomínám. Povídka až tak dobrá není, na druhou stranu mě částečně přivedla k tarotu, proto to vysoké hodnocení.



WebArchiv - archiv českého webu