povídka » Výpěstek
hodnotilo: 3
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Bentley Little

Výpěstek

Kategorie: horor

originální název: The Planting
originál vyšel: 2003

Komentáře:
noir  | **** 19.07.2009 22:39

„Za měsíčku jsem zasadil její kalhotky. Zalil jsem je močí.“

Tak začíná tato povídka fantasmagorika Bentleyho Littlea, a protože fantazii má bezuzdnou, vytvoří příběh o ženě, která v lese z těchto zakopaných kalhotek doopravdy vyroste… a řada dojde i na seschlé opičí mumie, prohledávání záhadných srubů v odlehlých lesích a splněná přání.

Dávám čtyři hvězdičky… povídka je zábavná a dobře napsaná, možná by nebylo na škodu občas ubrat plyn a něco taky dovysvětlit:-)

Zatím mám s autorem jen dobré zkušenosti, nebere si servítky, nemá problém napsat kvalitní dějovou halucinaci. A hodně lidí jeho věci oceňuje. Mimochodem, na obálce amerického originálu téhle antologie je jméno B. Littlea vyvedeno stejně velkým písmem jako jméno Stephena Kinga, ilustrace s přízračně osvíceným srubem se také váže k této povídce. Pro seznámení s tímto poměrně významným autorem je Výpěstek zajímavý vzorek jeho tvorby. (český překlad nehodnocen – čteno v originále).

Lucc  | ****1/2 10.08.2020 11:39

Mám rád ouchylnosti, výpěstek z ukradených kalhotek se mi tedy nemohl nelíbit. Zmátla mne ovšem druhá rovina příběhu, do které se autor dostal dost nevybíravým střihem – opuštěný srub. Metafyzické cosi, co by mohl být bůh nebo dokonce Bůh. A k tomu hasiči s hadicemi, z kterých ještě odkapává. Plnění přání po vzoru Opičí tlapky, z nichž to závěrečné nedořečené dává opravdu velký prostor pro zvrhlou představivost. Možná to prostě dopadne jako kultovní Jacksonův Braindead, ale natočený velmi civilní formou. Nebo úplně jinak. Chtěl jsem dát 8/10, ale při psaná komentáře jsem se rozhodl přidat.



WebArchiv - archiv českého webu