povídka » Hoši! Pěstujte obří houby doma ve sklepě!
v Top10 3
hodnotilo: 42
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Hoši! Pěstujte obří houby doma ve sklepě!

Povídka vyšla i pod názvy:
Hoši! Pěstujte i vy obří houby doma ve sklepě!
Pojď ke mně dolů do sklepa

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Boys! Raise Giant Mushrooms in Your Cellar!
anglický název: Come Into My Cellar
originál vyšel: 10/1962

Komentáře:
noir  | ***** 12.08.2009 11:29

Vynikající povídka, z níž na sto honů čiší atmosféra šedesátých let na americkém maloměstě… Vlídný bradburyovský sci-fi horor – invaze přes časopis pro mladé techniky.

Lucc  | ***** 30.07.2010 07:00

Ray opět dokazuje, že pro něj je mísení žánrů naprosto přirozené. On si tu svou poetiku a fantasknost nacpe do hororu a díky tomu povyšuje pulp na veledílo. Rád bych vyzdvihl dokonale napsaný závěr, kdy mi skutečně vstávaly chloupky na krku. Jeden po druhém.

louza  | *** 14.04.2015 10:09

Divně napsaná povídka o zvláštní mimozemské invazi do které je nejspíše těžké se začíst pro čtenáře, který neholduje předměstskému životu ameriky šedesátých let. Smysl jasný a konec břitký, ale forma prapodivná. Bradbury umí lépe.

Methat  | ***** 20.12.2015 19:08

Wow. Záver poviedky je absolútne geniálny a je naozaj dobré, že som si túto poviedku nechal na koniec celej zbierky. Od bezstarostného sobotného rána až po koniec knihy atmosféra neskutočne graduje, na konci poviedky som sa cítil slabo a mierne roztrasene ako hlavný hrdina po jeho zisteniach.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:34

Klasika „invazní“ SF. Ovládnou nás mimozemšťané pomocí telemarketingu a zásilkové služby?

jasonix  | ***** 04.04.2021 09:05

Jak se tak po letech probírám tím báječným lahůdkářstvím Kaleidoskopu, už několikrát jsem si se zajásáním říkal: tohle je ona, ta „Best of“, tu už nic nepřekoná! A pak vždycky najdu ještě lepší. No tak zrovna teď HOUBY… Ta má nejen všech 5 P, ale pro mě navíc i to „H“. :) Vícekrát jsem se tu bonznul, že houby jsou moje obsese. Nejen na talíři, ale i jako (svým způsobem) entita. Text se přitom obejde zcela bez fantastických prvků. Jde tu jen o pocity a tušení. O podezření, že se světem se něco děje. Zvláštní pohyb stébel ve větru, sluneční odrazy, zlověstné indicie budící úzkost a paranoiu. Přijde mi znepokojivá víc než Válka světů nebo Vládci loutek, protože něco podobného se děje dnes a denně: vzpomenu si na ni často, když pošta přinese neobvyklou zásilku z e-shopu, nebo když jsou děti podezřele dlouho zticha a něco si potají kutí.



WebArchiv - archiv českého webu