povídka » Strom života, kniha smrti
hodnotilo: 3
43%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Grania Davis

Strom života, kniha smrti

Kategorie: fantasy

originální název: Tree of Life, Book of Death
originál vyšel: 03/1992

Komentáře:
jasonix  | ***1/2 03.04.2022 10:49

Cikánská a židovská magie ve střetu s čímsi nelidským. Fantasy dovedně čerpající z pohádek a pověstí; odehrávající se jen kousek od nás v Karpatech na ukrajinsko-polském pomezí. Našince potěší, že zmiňována je i pověst o založení Prahy nebo český křišťál. Slušné zpracování, napínavé a přiměřeně hororové. A kvitoval jsem, že bez přehnané naivity.

Lucc  | brak 07.08.2022 17:44

Právě jsem dočetl Obsluhoval jsem anglického krále a neumětelství textu povídky ve srovnání s tím, čeho jsem nyní plný, o to více vyniká. Text je schematický a hloupý, chybí mu katarze hlavní hrdinky a zmínky o východoevropských a náboženských reáliích novověku jsou dobré leda pro amerického popkornového čtenáře. Také titul povídky je v textu „vysvětlen“ až na úplném konci a připodobnil bych ho k vytažení králíka z klobouku televizní věštkyně.

Troufám si říct, že autorka nejen neumí psát, ale vůbec nezná židovství a historii ani zeměpis střední a východní Evropy. Což o to, já také ne. Ale ona se rozhodla použít je jako kolorit pro svou pseudopohádku a ani se neobtěžovala si nic nastudovat. Zmínka o českém křišťálu to nezachrání. Jen o to víc naštve.



WebArchiv - archiv českého webu