povídka » Na K2 s Kanakaredesem
hodnotilo: 23
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Dan Simmons

Na K2 s Kanakaredesem

Kategorie: sci-fi

originální název: On K2 with Kanakaredes
originál vyšel: 12/2001

Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 14.10.2009 10:50

Tahle povídka sice nehýří originalitou či kdovíjak hlubokomyslnou ideou, přesto pro mě bylo její čtení velkým zážitkem. Mám ráda hory; pokud mi dáte na vybranou mezi namáhavým funěním po horských vrcholech nebo válením se na pláži u moře, vždycky zvolím první možnost. A Dan Simmons mi věrně zprostředkoval výstup na druhou nejvyšší horu světa, na pár desítek minut jsem se s třemi lidmi a mimozemšťanem drápala sněhem, ledem, mrazem i vichrem na K2. Pokud pomineme sci-fi prvky, je z tohoto příběhu více než patrná Simmonsova znalost a zkušenost z vysokohorských výstupů, vše působí velmi reálně a sugestivně. Psychice hrdinů není věnováno mnoho pozornosti, ale umím si představit, že autor měl za vzor skutečné postavy – zvláště díky osobitým vyjadřovacím schopnostem:-). Bohužel nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček, povídka mě totiž ničím nepřekvapila, nepřinesla nic moc nového, takových 85% si však za výborně odvedené řemeslo jistě zaslouží.

Lucc  | ***1/2 18.07.2011 07:50

Simmons riskuje. Napíše si jen tak z plezíru dlouhou povídku o horách, které miluje a čeká, že mu ji čtenáři slupnou jako malinu. SF motiv sotva nastřelí, podobné plky o Písni bych čekal od ženské, ne od špičkového autora. Navíc povídce naroubuje první 2 třetiny nudy, opravdový adrenalin si nechá nakonec. Charaktery postav taky nejsou prokresleny tak, jak jsme u něj zvyklí a vůbec, postavy jsou dost šablonovité a není v nich kloudné vnitřní pnutí. Všechny klady povídky pak holt musí obstarat hory, lezení a boj o dobytí věcí, které nás přesahují, což se jim daří jen a pouze na 3 a půl astry.

louza  | ****1/2 10.01.2012 10:48

Velmi čtivá povídka o jednom ne úplně tradičně pojatém výstupu na K2. Zřejmě jeden z nejlepších kousků ve sbírce.

lamahe  | **** 05.11.2015 13:37

Vietor bodal v tvári, omŕzali mi prsty, trpel som kyslíkovou nedostatočnosťou a v zóne smrti (8000+) som sa pri výstupe na K2 cítil naozaj biedne. Simmons ma týmto textom naozaj presunul niekam inam. Navyše mimozemšťania majú hlavu aj pätu – teda, skôr v rámci fabulácie ako fyziologicky.



WebArchiv - archiv českého webu