povídka » Víra našich otců
hodnotilo: 35
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Víra našich otců

Povídka vyšla i pod názvem:
Víra našich předků
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Faith of Our Fathers
originál vyšel: 10/1967

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 17.08.2010 14:17

Totalita, halucinogeny, Bůh – tak se dá heslovitě popsat obsah povídky. Zatímco první polovina mi připomněla Orwellův deprimující skvost „1984“, transcendence v závěrečné třetině už mě tolik neoslovila. Příběh je opatřen vysvětlujícím doslovem P.K. Dicka, který mě ovšem rovněž kdovíjak neuchvátil. 75%

Clarice  | nehodnoceno 06.07.2016 15:59

Z té sbírky radostí neskáču a tohle je první povídka, kterou jsem nedočetla. Je jedno, jak moc zajímavá myšlenka v ní může být. Psát sci-fi pod vlivem, je na mě moc. Nakonec on je tam něčeho takového náznak.

Lucc  | **** 25.09.2017 09:17

Vizionářství Filipovi nechybělo. Zhoubný vliv vlády jedné strany na Čínu je dokonale uvěřitelný. Všudypřítomná paranoia před spolustraníky jako vystřižená z východního bloku. Sledování lidí při TV projevech Vůdce a okamžité jednání Bezpečnosti, když se někdo náhodou nedívá nebo dostatečně neklaní je namířena přece jen ještě kousek dál za dnešek, ale opravdu ne o mnoho. Tajná, možná revoluční organizace, které jde o poznání identity Vůdce a balíček s drogou zase působí jako z Matrixu. Hodně hutná povídka, které bohužel schází jasné zakončení. Je odtažitě podivná a vyvolává nejistotu jak v hrdinech, tak ve čtenářích. Jenže trip je prostě jen trip, který vyšumí. U děje bych si představoval jasnější záměr a zakončení.

louza  | **** 10.04.2021 10:31

Utopická vize dokonale konstruovaného světa, který ovládl komunismus je poplatná Dickovým autorským kvalitám. Ostatní elementy textu jsou pak odrazem tvůrčího období v němž povídka vznikla. Důraz na drogy a hovory s bohem jsou typickými znaky Dickovy pozdější tvroby. Dobrá povídka, ale zlatý fond to není. Možná to by promeškaná šance na skvělý román.



WebArchiv - archiv českého webu